Агресия в Германия: Сблъсъци след убийство на германец, защитил момиче

Германия, протест
Кадър: БНТ

Източната част на Германия стана арена на сблъсъци и агресия. Десни и леви екстремисти се изправиха едни срещу други по улиците на град Кемниц. При размириците бяха ранени шест души.

Канцлерът Меркел осъди насилието и нападенията над чужденци.

Българи, които живеят в Кимнец описаха ситуацията като страшна и признааха, че от неделя насам избягват да ходят в центъра града.

Кемниц е третият по големина град в източната германска провинция Саксония, известен преди промените с името Карл Маркс щат. От два дни насам там се събират крайнодесни групировки, както и техни противници.

Давид Бончев, син на българин и германка, обясни пред БНТ, че всичко е било нормално докато не е било нападно момиче.

„Имаше едни хора, които нападнаха едно момиче и го пипаха навсякъде и правиха работи, които то не искаше. И един човек дойде и искаше да помогне. Каза им да спрат. Изведнъж те го нападнаха и го убиха. Сега всички германци са гневни, защото беше убит германец“. обясни Давид.

Причината за ескалацията е скандал заради съобщения в социалните мрежи. В нощта срещу неделя, от пробождане с нож е загинал 35-годишен германец, арестувани са иракчанин и сириец. Затова крайно десни и радикали се събират на митинги и за да преследват чужденци. Български гражданин на 30-години е бил сплашван от непознати, заради което е подал оплакване в местната полиция.

Политици от управляващата Федералната република социал-демократическа партия говорят за подобни на гражданска война обстоятелства. Полицията признава, че не е била подготвена за многобройния радикален митинг, на който чрез социалните мрежи са се събрали 5000 души.

„Случилото се след трагедията няма място в страна с върховенство на закона. Има видеозаписи с преследвания и омраза по улиците. Това е недопустимо в правова държава. Подчертавам го още веднъж“, каза канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Премиерът на провинция Саксония Михаел Кречмер нарече случилото се ужасно.

„Това обаче, което се прави на гърба на жертвата, е безпринципно и тревожно. Политическата инструментализация, от страна на десните екстремисти е ужасяваща и ние категорично я отричаме. Неприемливо е хора, които не приличат на германци, да бъдат атакувани и преследвани. Скоро очаквам резултатите от разследването. Винаги ще предоставяме открито информация. Сега в интернет се разпространяват съобщения, според нас, базирани на фалшиви новини“, каза той.

Давид Бончев разказа, че сега атмосферата в Кемниц е тягостна. Той тренира борба. Въпреки това предпочита тези дни да избягва центъра на града.

Нормалният живот продължава. Ако решим да отидем до центъра обаче, се натъкваме на истинска лудница. Улиците са затворени. По тях са насядали алкохолици, които крещят и се бият“, каза още българинът.
Полицията разследва десет десни екстремисти заради провокации с хитлерския поздрав, който е забранен в Германия.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: