Арести в хотелите на Арабаджиеви: 10 души са задържани

арест
Снимка: Getty images

Арести в хотелите на фамилията Арабаджиеви след акция на спецпрокуратурата днес. Операцията се проведе в хотел „Маринела“ в София и хотел „Марица“ в Пловдив, задържани са около 10 души.

Собственикът на хотелите Ветко Арабаджиев и членове на семейството му се разследват за данъчни престъпления и пране на пари, съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев.

При претърсванията са намерени 150 000 лева в кутия за обувки. Чия собственост са парите все още не е ясно. Прокурор Гешев обясни, че очаква да бъдат открити много повече пари. По думите му покрай хотелската дейност е била създадена организирана престъпна група за укриване на данъци и пране на пари. Иззети са редица документи, съобщи Нова.

Официално повдигнати обвинения все още няма.

В началото на акцията от прокуратурата обясниха, че тя е за пране на пари от тежко умишлено престъпление.

Според следователите пък става дума за организирана престъпна група за укриване на данъци в големи размери чрез подправяне на документи.

Установено е, че в периода 2017 – 2018 г. реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от типа „липсващи търговци”. Въпросните фактури са осчетоводявани под контрола на престъпната група и така е избягвано плащането на данъци.

Разследващите установили още, че от 2016 до 2018 г. са били извършвани и финансови операции и е прикриван произход на имущество, придобито чрез тежко умишлено престъпление.

От хотел „Маринела“ заявиха, че оказват пълно съдействие на разследващите.

Хотелът спечели обществена поръчка и гостите от чужбина по време на българското европредседателство бяха настанявани именно там.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: