fbpx

Асоциация „Българска книга“ избра ново ръководство

книги, библиотека, четене
Снимка: Getty images

Асоциация „Българска книга“ си избра ново ръководство. Новият управителен съвет бе одобрен по време на Общото събрание на организацията, проведено през седмицата.

Асоциация „Българска книга“, обединява 120 фирми, които произвеждат над 90 % от книжната продукция у нас. Управителният съвет е с мандат от две години и включва петима души, като само един от тях е участвал и в предишния състав на ръководството.

За председател на УС на АБК беше избрана г-жа Велизара Добрева, изпълнителен директор на „Егмонт България“ EАД. Досега постът бе заеман от Веселин Тодоров, изпълнителен директор на „Сиела Норма“ АД.

Останалите членове на УС на АБК са Галя Дянкова („Кибеа“ ООД), Димитър Илиев („Шамбала“ ЕООД), Мая Бобева („Клевър Бук“ ООД), Таня Алмалех (Издателство на БАН „Проф. Марин Дринов“).

В състава на Контролния съвет на организацията влизат Венка Рагина („Унискорп“ ЕООД), Димитър Атанасов („Букохолик“ ЕООД) и Павлин Якимов („Издателство АМГ“ ЕООД).

Велизара Добрева има 26 години стаж в областта на книгоиздаването, като през последните 5 години е изпълнителен директор на „Егмонт България“ ЕАД.

Завършва Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Теоретична физика“ и MBA от университета Линкълн, Великобритания.

Като висш ръководител в международна компания тя е участвала в множество международни издателски проекти. Отличена е с голямата годишна награда на Егмонт „BEST INNOVATOR” за 2008 г. Притежава богат опит както на българския пазар, така и на пазарите в Европа и Съединените щати.

В годините на управление на Велизара Добрева „Егмонт“ отбелязва стабилни ръстове на продажбата на книги, постигнало е и най-високата си годишна печалба.

Асоциация „Българска книга“ е организатор на Софийския международен панаир на книгата, Софийския международен литературен фестивал, Пролетния базар на книгата, Алея на книгата в различни градове в страната, а също на националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“.

Основна цел в дейността й е хармонизиране на българското законодателство съобразно европейските стандарти и популяризиране на четенето като фактор за духовното развитие на личността. Организацията участва в международни проекти за развитие на книгоиздаването в Европа и е член на Федерацията на европейските книгоиздатели (FEP), Европейската федерация на книгоразпространителите (EIBF) и Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: