fbpx

Асфалтът победи паветата на бул. „Прага“ в София

павета
Снимка: Getty images

Асфалтът победи паветата на бул. „Прага“ в София.

Столичната община ще асфалтира ключовата пътна артерия въпреки становището на Министерството на културата и прокуратурата паветата да не се махат. От „Московска“ 33 не възнамеряват да се съобразят с тази заповед, затова в началото на юли, когато стартира реконструкцията на „Прага“, изпратиха писмо до министерството, в което обясняват защо трасето на булеварда трябва да бъде асфалтирано, пише в. „Сега“.

Според общинарите запазването на паважа не е добра идея, тъй като булевардът свързва две големи асфалтирани улици и каменните блокове не са добра настилка за преминаващите оттам линейки.

Въпросът със запазването на паветата на бул. „Прага“ стигна и до прокуратурата, след като заинтересовани граждани се обърнаха към нея. От държавното обвинение са подкрепили становището на министерството.

„Няма нищо ново, което да е допълнително. Ние сме изпратили възражение на това решение, което е на база заповед. Чакаме отговор от Министерството на културата вече не малко време“, съобщи по време на проверка на ремонта на бул. „Шипченски проход“ зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев.

По думите му запитването до магистратите е направено предимно от хора, които не живеят в района на бул. „Прага“.

Ремонтът на бул. „Прага“ трябваше да приключи във вторник, но заради подновяване на канализацията се забави. В момента фирмата изпълнител трамбова новото пътно платно, а в най-скоро време трябва да започне и поставяне на бордюрите и асфалта. От общината обещаха движението по булеварда да бъде възстановено на 31 август.

Междувременно Крусев съобщи и че ремонтът на ул. „Граф Игнатиев“ няма да започне тази година, както се очакваше. Пред „Сега“ той обясни, че все още няма избран изпълнител, който да извърши реконструкцията му. Очаква се подновяването на емблематичната улица да започне догодина. Зам.-кметът обаче не се ангажира да посочи кога точно ще се случи това.

От днес пък се възстановява движението по бул. „Шипченски проход“. Вчера бяха последните довършителни работи там. „На бул. „Шипченски проход“ се обновиха изцяло пътни платна, изгради се и нова канализация. 10 години е гаранцията за всички съоръжения, които се изграждат, а за пътните настилки и платната е 5 години.

Веднага след ремонта на „Шипченски проход“ трябва да започнат и довършителните работи на платното на бул. „Асен Йорданов“, който също е в ремонт. „Под бул. „Асен Йорданов“ се изграждат и нов топлопровод и водопровод, които са изцяло за „София тех парк“ и едва тогава асфалтираме и подновяваме пътните платна“, уточни Крусев.

Ремонтът на бул. „Асен Йорданов“ се очаква да приключи за около седмица. Пътното платно ще бъде асфалтирано през нощта, тъй като няма жилищни сгради. Цялото асфалтиране ще трае 10 часа. Общата стойност на ремонта на двата булеварда възлиза на около 3 млн. лв.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: