fbpx Press "Enter" to skip to content

Без технически преглед? Долу номерата на колата!

Last updated on 25.11.2017

Ако колата не издържи годишния технически преглед или пък въобще не се яви на нея, тя ще остава временно без регистрация в КАТ. Това решиха депутатите, които приеха окончателно промените в Закона МВР и няколко други проекта.

Неизправните автомобили временно ще бъдат спирани от движение още в пункта, където са проверени.

По сигнал на автомобилната инспекция МВР ще отнема регистрацията на превозните средства, които не са минали годишния технически преглед и ще се уведомява собствениците им.

В случаите, когато при извършване на периодичен технически преглед се установи опасна неизправност, Изпълнителна агенция „Автомобилна информация“ уведомява Министерството на вътрешните работи за временно отнемане на регистрацията на неизправното превозно средство, записа парламентът в Закона за движение по пътищата, информира „Монитор“.

След отстраняване на опасната техническа неизправност и след като превозното средство е преминало периодичен технически преглед, бившата ДАИ ще уведомява МВР и ползването на превозното средство ще се разрешава отново, като няма да се осъществява нова процедура за неговата регистрация.

Необходим е нов Закон за пътищата, където да бъде заложен по-голям контрол при техническите прегледи, обяви отново председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в парламента, като се съгласи с упреците на опозицията, че промените са повече от належащи.

„В промените за Закона на МВР даваме възможност базите данни за регистрацията на превозните средства да бъдат ползвани както от държавите – членки на Европейския съюз, така и между българските институции“, допълни Цветанов.

С глоба от 500 до 3000 лв. ще се наказва водач, който, без да спазва установения ред, навлиза след пътен знак, забраняващ навлизането на подобно превозно средство с размери, маса или натоварване на ос над означените, реши oще парламентът.

Чрез приетите промени се въвеждат и изменения в други закони, сред които е Законът за националната система за спешни повиквания с телефон 112. От следващата година се регламентира и тестовото внедряване на системата eCall.

Това е спешно повикване към тел. 112, направено от превозно средство при катастрофа. Системата подава спешен сигнал при задействане на въздушните възглавници на автомобила и подава автоматичен сигнал за точното време и място на катастрофата. В началото системата ще работи само с ново произведени автомобили, които вече задължително трябва да я имат, според регламент на ЕС.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Mission News Theme by Compete Themes.
%d блогъра харесват това: