fbpx

Буря и потоп в Гърция: Улици и хотели под вода

наводнение
Снимка: Кадър Нова телевизия

Буря и потоп в Гърция. Силни дъждове буквално потопиха хотели и улици на полуостров Халкидики. Разпоредена е евакуация. По пътищата има свлачища и паднали дървета, съобщи „Нова телевизия“.

Повече от 10 часа продължиха проливните дъждове на средния ръкав на полуострова. Част от пътищата са трудно проходими заради наводнения или свлачища. Къмпингът край село Каламици е буквално под вода. По-голямата част от хората напуснаха къмпинга в опит да спасят себе си и покъщнината. След спирането на дъжда пострадалите, сред които и много българи, започнаха да пресмятат щетите.

Местната власт поиска да бъде обявено извънредно положение. Пострадали са и много частни домове и хотели. Не се съобщава за жертви или ранени. Хората бяха призовани да пътуват само в краен случай.

За последните 18 часа на Ситония са се изсипали 181 л на кв./м, на остров Лимнос – 154 л на кв./м, а на още места има отчетени над 100 л на кв./м. Валежите обаче ще продължат и през нощта.

Проливни дъждове има и в Солун и в други части на Северна Гърция. Това доведе до значителни проблеми в пътното движение, пише вестник Ekathimerini. Заради часовете валежи регионалните пътища са наводнени. Вследствие на това много автомобили са блокирани, а също така има информация за няколко пътни инцидента, без пострадали.

Причината за водното бедствие е циклон, чийто център е точно над Гърция. Утре той бавно ще се придвижва на североизток към Черно море и ще засегне и нашата страна, но влиянието му ще е много по-слабо и ще вали само в югоизточните райони.

Затова за тази нощ и утре до обяд в сила е жълт код за областите Бургас, Ямбол, Кърджали и Хасково, където могат да паднат до 30 л на кв./м.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: