fbpx

България избира европейски депутати (Следете резултатите)

България избира за втори път европейски депутати. Членовете на Европейския парламент се избират на всеки пет години. Парламентът е единственият пряко избран многонационален парламент в света и представлява интересите на гражданите на ЕС на европейско равнище.

Той избира председателя на Европейската комисия и назначава нейните членове (като колегия), които се отчитат пред него. Той приема закони в наш интерес и съставя бюджета от наше име. Той ни представлява в чужбина и отговаря на нашите петиции.

С разискванията си неговите членове определят политическата и социалната програма, като зачитат ценностите, заложени в Договора за Европейския съюз.

На 26 май българите избrрат 17 депутати от България в 751-местния Европейски парламент. Българските кандидати за европейски представители са 318. Те са издигнати от 13 партии, 8 коалиции и 6 инициативни комитета. Очаква се за един евродепутатски мандат да са необходими между 120 и 150 хиляди гласа. За предизборната кампания за 17-те от България в Европейския парламент правителството отдели 32,4 млн. лева.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: