fbpx Press "Enter" to skip to content

България избира европейски депутати (Следете резултатите)

Last updated on 25.05.2019

България избира за втори път европейски депутати. Членовете на Европейския парламент се избират на всеки пет години. Парламентът е единственият пряко избран многонационален парламент в света и представлява интересите на гражданите на ЕС на европейско равнище.

Той избира председателя на Европейската комисия и назначава нейните членове (като колегия), които се отчитат пред него. Той приема закони в наш интерес и съставя бюджета от наше име. Той ни представлява в чужбина и отговаря на нашите петиции.

С разискванията си неговите членове определят политическата и социалната програма, като зачитат ценностите, заложени в Договора за Европейския съюз.

На 26 май българите избrрат 17 депутати от България в 751-местния Европейски парламент. Българските кандидати за европейски представители са 318. Те са издигнати от 13 партии, 8 коалиции и 6 инициативни комитета. Очаква се за един евродепутатски мандат да са необходими между 120 и 150 хиляди гласа. За предизборната кампания за 17-те от България в Европейския парламент правителството отдели 32,4 млн. лева.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Mission News Theme by Compete Themes.
%d блогъра харесват това: