fbpx

Велика събота: Последният ден от Страстната седмица!

църква
Снимка: Getty images

Велика събота е! Днес е последният ден от Страстната седмица, денят, в който църквата възпоменава телесното погребение на Исус Христос.

Църковното богослужение започва рано сутринта и продължава непрекъснато до края на деня. Така последните съботни песнопения се сливат с възкресните (неделните) и свършват вече при звуците на тържественото „Христос воскресе!“

Днес жените посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите. Обикновено в събота се месят и пекат обредните великденски хлябове.

Велика събота е и последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден.

Велика събота е свързана с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и жени, носещи миро.

Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража.

По обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили ги в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалеч от Голгота.

Първосвещениците и фарисеите знаели, че Исус Христос е предрекъл възкресението си. Не вярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би Апостолите да откраднат тялото, измолили от Пилат военна стража.

Поставили стражата до гроба, а самия гроб запечатали.

Църквата прославя Велика събота като „най-благословения седми ден“. Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете.

Положен в гроба, Духът на Исус е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери. Това ще се случи на другия ден – в Неделята, наречена с най-краткото име – Великден.

През тази година датата на Великден съвпада и заедно празнуват източноправославни и католици и арменци.

Богомолци със запалени свещи по традиция чакат полунощ,  когато водещият службата свещеник трикратно възвестява Възкресението на Христос.

Според обичая църковният храм се обикаля три пъти,  след което богомолците си разменят великденски яйца.

Яйцето, което се окаже най-здраво, се нарича „бияч“ и се вярва, че притежателят му ще има много здраве и късмет през цялата година. До ранните неделни часове се служи Златоустовата литургия.

Възкресение Христово е един от най-големите християнски празници, който продължава три дни.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: