fbpx

Великден е! Христос Воскресе!

Великден
Снимка: Getty images

Великден е! Христос Воскресе, Воистина Воскресе! Честито Възкресение Христово!

Християнският свят празнува чудото на Възкресението на Сина Божи Исус. Според църквата това е най-великото събитие в историята на човешкия род.

Днес отбелязваме възкръсването на Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. След това Иисус Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите.

Според българската народна традиция Великден отбелязва възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата.

„Христос воскресе!“ и „Воистина воскресе!“ са думите, с които целият християнски свят се поздравява на Великден. Традицията повелява в първите минути християните да се чукат с яйца, а този, чието е победител, се нарича бияч. Неговият стопанин ще се радва на здраве през цялата година.

Точно в полунощ в събота срещу неделя с камбанен звън храмовете в цялата страна отбелязаха празника. Рано сутринта в неделя се отслужва тържествена литургия.

По традиция свещта, запалена на службата, се носи да догори вкъщи – така в дома символично се внася новата светлина.

Патриарх Неофит оглави вечерното богослужение за Възкресение Христово, което включи Пасхална утреня и Златоустова литургия.

Негово светейшество отправи и пасхално приветствие към православния български народ. В храма беше донесен и Благодатният огън, за поредна година пренесен от Йерусалим от българска делегация.

Днес имен ден празнуват Велик, Велика, Велико, Велин, Велислав, Величка, Величко, Велка, Велко, Вельо, Вили, Велина и техните производни.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: