fbpx

Вечеря по морето: Замразена риба, поскъпнало кюфте и сметка от 80 лв.

Снимка: Getty images

Вечеря за четирима на родното море излиза между 80 и 150 лева. Това изчислява вестник „Монитор”. Репортаж на вестника от заведенията по Черноморието показва, че в тях масово се предлага замразена риба, кюфтето и кебапчето са поскъпнали, а сметката за четиричленно семейство на вечер излиза най-малко 80 лева.

Сумата обаче скача над 100-150 лева., ако не се пести от алкохола и вместо цаца и сафрид се хапват по-скъпи риби. Затова семействата с деца масово се изхранват от промоции, които кръчмите пускат в определени часове.

Ако човек реши да изпие една малка ракия за 2.50 с шопска салата за 4.50 лв., порция пържена цаца за 5 лева и една наливна бира за 3 лева, сметката излиза точно 15 лева. Вместо цаца, може да хапнете пържен сафрид за 8 лева или попчета за 7 лева. Порция миди натюр в заведение по Дамбата в Балчик е 8.50 лв. Пържените картофки са по 3 лева.

В сравнение с миналата година цената на рибата в заведенията по Северното ни Черноморие не е поскъпнала. Рибената чорба също запазва цената си – 3.50 лв., порция карагьоз е 10 лв., леферът и калканът са по 30 лв.

За съжаление, в момента кръчмите не предлагат прясна риба, защото просто няма. Рибарите вадят по няколко килограма сафрид на ден, който не стига изобщо до заведенията. Сафридът, който се пържи, е внос и има странен вкус, убеди се репортер на „Монитор”. Цацата обаче, макар и замразена, е чудесна.

За разлика от рибата кебапчето и кюфтето бележат драстично поскъпване.

Бройката е по 2 лева, докато миналата година цената беше по 1.50 лв., или с една трета отгоре. Едно шишче е 4.50 лв. Наливната бира пък е поскъпнала с 50 ст. от миналата година, когато се пиеше за 2.50 лв.

Една пица, от която спокойно и доволно могат да се нахранят двама души, е на цени от 7 и 8 лв., според вида й. Ресторантьори споделиха още, че туристите по морето масово търсят таратора, като предпочитат да е сервиран в халба. Цената на една халба таратор е 2.50-3.00 лева.

За да привлекат клиенти, но и за да се погрижат за тяхната дезинфекция, в някои заведения в Слънчев бряг към таратора предлагат бонус мастика.

Иначе по Южното Черноморие действа правилото – както за нощувките, така и за храната – колкото по на юг, толкова по-евтино. Не само по курортите, но и в Бургас кръчмите масово предлагат промоции, за да изкарат туристите по заведенията. Едни от кръчмите привличат клиентите с големи сачове. Там една вечеря на семейство може да излезе 50 лв. Един сач с пилешко и зеленчуци е само 10 лева, но е огромен за двама човека.

И в Бургас ресторантите започнаха да зарибяват с безплатен алкохол. Врели и кипели туристи обаче предупреждават да сте много внимателни с подобни оферти, защото в тези случаи обичайно няма да се разминете с под 100 лв. за семейната вечеря.

Заради това, че няма местен улов, цената на рибата в Бургас и на юг е почти същата като на север. Сафридът е 8-9 лева порцията. Такава е цената както в ресторантите, така и по почти всички крайбрежни заведения. Така че едно семейство с две деца може да заложи на по порция дребен сафрид, но като добави и бирата, пак няма да свали под петдесетачка.

Все пак да не се забравя, че през лятото особено важи правилото, че евтиното нерядко излиза скъпо, ако летният вирус и зарази натръшкат консумиралите от малки заведения без нужните хладилници и хигиена. Указанията към кухненския персонал в по-големите кръчми са дори да разрежда таратора с минерална вода от бутилки, а не с чешмяна или застояла по съдове непреварена вода, за да се избегнат оплакванията от зарази и разстройства заради храната.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: