fbpx Press "Enter" to skip to content

Времето през февруари: от минус 10 до 22 градуса над нулата

Времето през февруари ще е студено до минус 10 градуса и топло до 22 градуса над нулата. Това става ясно от прогнозата на НИМХ за втория месец на годината, информира „Дарик„.

Средната месечна температура през февруари да бъде около и над нормата, коментираха от института. Ще остане сухо и валежите ще са по-малко от обичайните за този период на годината.

През първото десетдневие температурите ще бъдат по-високи от обичайните, въпреки че през последните дни от периода значително ще се понижат. Вероятността за валежи на повече места има през втората половина от периода, като в края на десетдневието в Северна България и по високите полета дъждът ще премине в сняг.

През второто десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще бъде повишена. Температурите ще се понижат още и ще бъдат близки до обичайните. Ще има чести валежи: в Северна България – предимно от сняг, а в Южна и по Черноморието – от дъжд.

И през последното десетдневие на февруари ще се задържи динамично и променливо, с температури близки до обичайните. Вероятност за валежи ще има около 22,25 февруари и в края на месеца.

В климатичната справка на НИМХ се отбелязва, че нарастването на продължителността на деня през февруари води до увеличаване на слънчевото греене и до намаляването на мрачните дни. Обикновено снежната покривка в равнините е нетрайна, а валежите – малко.

Характерно за месеца е голямата динамика на атмосферата, което е причина за резки промени на времето. Понякога се наблюдават много интензивни нахлувания на арктичен въздух, снежни виелици и рязко застудяване.

При такива обстановки се е случвало да замръзне морето по Черноморието. При други случаи при нахлувания откъм Средиземноморието се наблюдават аномални затопляния, предвестници на пролетта.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Mission News Theme by Compete Themes.
%d блогъра харесват това: