fbpx Press "Enter" to skip to content

Вътрешна миграция: За 1 година 1 град…се е преселил в София

Last updated on 15.04.2017

У нас има сериозна вътрешна миграция и тя бележи ръст. За една година жителите на един средно голям град са се преселили в София. Това става ясно от данните на НСИ за населението и демографските процеси през 2016 година.

18 397 души са се преселили в столицата през миналата година, става ясно от данните на Националния статистически институт. Броят на новите софиянци се равнява приблизително на населението на цял град като Гоце Делчев или Свиленград, пише “Монитор“.

Според данните на НСИ във вътрешната миграция у нас са участвали общо 96 014 нашенци. Най-активни в преселението в рамките на страната са лицата между 20 и 39 години, следвани от младите българи под 20 години.

На трето място пък се нареждат хората около средната възраст между 40-59 г. Най-често вътрешните мигранти сменят адреса си от град в друг град – 44,4%.

От селото към града пък са потеглили близо 24,7% от пресилилите се в рамките на страната. Около една пета обаче от вътрешните мигранти са направили тъкмо обратното, като са  сменили адреса си от град към село.

Наред с вътрешната миграция 157 населени места у нас напълно са опустели и са останали без нито един жител. Други 1200 селища пък са останали с твърде скромното население – между 1 и 49 души.

30 570 души са стегнали куфарите и са заминали за чужбина, показват още данните от националната статистика. Средно всеки втори напуснал страната е между 20-39 години, а най-младите мигранти – под 20 години, са 14,3%.

Представители на третата възраст обаче също са решили да търсят реализация извън пределите на родината ни, като 8,7% от всички емигранти са на 60 и повече навършени години.

Най-предпочитани дестинации  са Германия, Обединеното кралство и Испания. Според изчисленията на статистиците обаче се наблюдава  и обратната тенденция. 21 241 души са се преселили от чужбина в България, като близо половината от тях – 43, 6%, са нашенци, които са се завърнали в страната ни.

Чужденците, които са се преселили у нас, пък са предимно от Турция, Руската федерация и Украйна.

Населението на България намалява с 51 925 души до 7 101 859 през миналата година в сравнение с 2015 г., става ясно още от данните на НСИ.

Един от изводите на статистиците е, че продължава процесът на намаляване.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Mission News Theme by Compete Themes.
%d блогъра харесват това: