fbpx Press "Enter" to skip to content

В инициативния комитет на Мая Манолова – рапър и фолкпевица

Last updated on 14.09.2019

Рапърът Криско, фолкпевицата Анелия, лекарят Атанас Щерев са сред членовете на Инициативния комитет на Мая Манолова за издигането й за кмет на София. Официалното представяне на номинацията й беше в НДК. В комитета влизат още майки на деца с увреждания, част от групата около инициативата „Системата ни убива“.

Докато Манолова представяше номинацията си, парламентът прекрати правомощията ѝ като омбудсман. Постът вече ще се поема от заместника й Диана Ковачева, обяви от парламентарната трибуна председателят на парламента Цвета Караянчева и обясни: „Съгласно законовите разпоредби при предсрочно прекратяване на правомощията на омбудсмана, дейността се поема от избрания заместник.“

„Това рамо, което ми дават от инициативния комитет, е безценно. Преди повече от 4 години Народното събрание ме избра за омбудсман. Тогава обещах да не бъда затворена в кабинета си, а да бъда сред хората. Давам си сметка, че омбудсманът е последният пристан на надежда за българския гражданин. За тези четири години с моя екип работихме заедно и не отстъпихме от нито едно свое обещание. Колкото повече работехме, толкова повече се повишаваше доверието. Разбира се, не беше лесно. Изискваше пълно отдаване“, каза Манолова при представянето на Инициативния комитет, който я издига за кмет.

Успяхме да върнем надеждата на децата сираци. След 7 месеца протести успяхме да накараме парламента да приеме Закона за личната помощ“, поясни тя и допълни: „Властта обслужваше всички други интереси, но не и този на гражданите“. 

„А вече повече от година каузите ни буксуват. Гражданите са наказани заради високото доверие в институцията (омбудсман, бел. ред.)“, добави Манолова.

„В София само акулите се чувстват в свои води, затова виждаме перките им в центъра на града“, коментира Манолова.

По думите й вина за това имат всички политически централи, които със своето мълчание подпомагат разграбването на града. Но най-голяма според нея е вината на ГЕРБ, която в схеми управлява града вече 14 години. „София е моделът на властта в държавата. Всички знаят как функционира този модел. Има формална власт в града, но нещата се решават от някой друг, смята Манолова. „В момента София няма кмет, тя има само изпълнителен директор, който изпълнява решенията на един солиден приятелски кръг“, каза омбудсманът в оставка.


„От днес ви предлагам да спася София от задръстването, мръсния въздух, презастрояването… После София може да спаси цяла България“, заяви още Манолова.

Представям си София светла, почтена, абсолютно прозрачна, в която гражданите ще имат цялата информация, добави тя.

Манолова декларира, че ако стане кмет, ще направи Столичната община изцяло електронна, ще се управлява само от едно гише и гражданите ще го носят в джоба си. Столичани ще участват в управлението чрез обществени съвети с истински, а не формални обществени обсъждания. Ще участват с електронни референдуми по всяка важна тема и всеки обществен казус.


Тя ще работи за осветляването на обществените поръчки с електронни търгове, ще отвори заседанията на Столичния общински съвет за граждани. Представям си София зелена, но не само в ПР акции, а зелен град – градина. Представям си Витоша достъпна за всеки столичанин през цялата година, каза Манолова.

Според нея София расте урудливо. Тя е непочистена, неуютна, диша трудно, презастроена е, трудна за придвижване

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Mission News Theme by Compete Themes.
%d блогъра харесват това: