fbpx Press "Enter" to skip to content

ГЕРБ се отказават от машинното гласуване за парламент и кметове

От парламентарната група на ГЕРБ предлагат отпадане на машинното гласуване за местни и парламентарни избори. Новината бе съобщена на пресконференция в Народното събрание от представители на управляващите.

Според действащия Изборен кодекс, на местния вот през есента трябва да има 6000 машини за гласуване, а след това хартиената бюлетина да отиде в историята. Тези поправки бяха приети през февруари. Пет месеца по-късно, управляващите, заедно с „Воля“, предлагат отмяна на текстовете. Очакванията на ГЕРБ са промените да бъдат подкрепени и от ДПС.

Причината е „тревожен доклад“ на Централната избирателна комисия. Мотивите са, че е твърде сложно, трудно и скъпо.

„На избори за президент и европейски да остане машинното гласуване. Местните са едни от най-тежките избори за българското законодателство – провеждат се в многомандатни райони, в повечето случаи в два тура. Съгласно доклада на ЦИК, ако на местните избори останат така заложените 6000 машини за гласуване, рискуваме да провалим местните избори”, посочи Анна Александрова, председател на правната комисия към Народното събрание, цитирана от bTV.

По думите ѝ, сигурността на вота е застрашен заради сертифицирането и придвижването на машините. Александрова допълни, че използването на машини по време на местния вот ще бъде изключително скъпо.

„Анализът на ЦИК сочи, че 27% от всички имащи право на глас – са гласували машинно. 60 лв. струва един вот на избирател с машина, на фона 0,77 лв. с хартиена бюлетина. Местните избори, освен че са най-важни в законодателството ни, те са много трудни, защото при тях е най-голямата активност ”, каза още Александрова.

От ГЕРБ допълниха, че са силно притеснени заради случилото се на изборите за Европейски парламент. Според управляващата партия, машинното гласуване е затруднило отчитането на бюлетините и попълването на протоколите.

„Машините се оказаха един скъпоструващ експеримент, едни скъпоструващи играчки, които не допринесоха до двете основни цели, които имаха в началото на дебата – по-честни избори и по-лесно организационни. Напротив, фактите показват, че почти всяка една секционна комисия с машинно гласуване – имат грешки в протоколите ”, коментира депутатът Александър Ненков.

От БСП се обявиха против. Според социалистите с това предложение управляващите са доказали, че страната ни не отговаря на критериите за демократична и правова държава.

Омбудманът Мая Манолова също се противопостави и опроверга твърденията на ЦИК. Според нея избирателната комисия е виновникът за високата цена на вота на европейските избори.

„ЦИК оскъпи вота, като нае машини на цената, на която можеше да ги купи. По признание на фирмата, която предостави машините, наемът е в размер на 70% от цената на машината. Подозирам, че наемът е 100% от цената на машините. Виновникът за скъпия машинен вот е ЦИК“, заяви омбудсманът, цитирана от „Фокус“.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Mission News Theme by Compete Themes.
%d блогъра харесват това: