fbpx

Глобите на КАТ за неправилно паркиране – вече и „задочно“

паяк, паркиране
Снимка: moreto.net

Глобите на КАТ за неправилно паркиране вече ще се налагат и задочно.

Пътните полицаи вече ще налагат санкции за паркиране на пешеходна пътека, автобусна спирка, спиране в кръстовище или на втори ред до активната лента без нарушителят да се намира в колата, пише “Монитор“.

Лепенка на стъклото ще уведомява шофьора, че дължи 50 лева фиш за това, че си е оставил автомобила на забранено за целта място, съобщи вчера началникът на отдел „Пътна полиция“ в Главна дирекция „Национална полиция“ комисар Бойко Рановски.

Това става възможно с влезлите преди три дни в сила промени в наредбата, регламентираща нарушения, за които се отнемат контролни точки.

За нагло спиране такива вече няма да се взимат, но виновният ще получава веднага глобата си. Целта е да се намали бюрокрацията при наказването и глобата да стигне до провинилия се максимално бързо.

„До влизане на промените в сила полицаите трябваше да чакат да се появи нарушителят, да го санкционират с акт, да му се издаде наказателно постановление и да се търси този човек, за да го глобим 50 лв.

Полицията вече няма да е пазач на този, който си пие кафето и не иска да излезе и отиде до колата си, за да бъде санкциониран“, коментира още комисар Рановски. Така например налице е абсурдната ситуация, че ако шофьорът не се появи, КАТ не може да го накаже.

С новите промени с 8 точки ще се разделя всеки, който кара кола или мотор, чиито регистрационни номера не са на предвиденото място. При повторно минаване на червено и отнемане на предимство нарушителите ще остават с 12 точки по-малко.

Комисар Рановски съобщи още, че има обявена обществена поръчка за 28 преносими камери.

Те ще бъдат изпратени във всяка областна дирекция на страната, като предстоят процедури по обявяване на поръчка за още 56 такива устройства и още 15 стационарни.

Междувременно полицейските дирекции в Кърджали, Сливен, Хасково и Ямбол от вчера получиха нови патрулки. 37 возила за униформените бяха спрени на паркинга пред Академията на МВР, а лично вътрешният министър Пламен Узунов връчи ключовете за тях.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: