fbpx

Грипът – висока температура, главоболие, кашлица

грип
Снимка: Getty images

Грипът, който в момента поваля все повече хора в България, се характеризира с висока температура, главоболие, отпадналост, болки в мускулите, сухо и болящо гърло, а в последствие и суха кашлица.

Симптомите описа проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и национален консултант по микробиология.

В последната седмица на 2016 г. грипът повали повече хора, отколкото в пика на предишната епидемия, който беше през февруари, каза той, цитиран от „24 часа“.

Стойностите на средната заболеваемост за страната са съответно 169,7 на 10 000 души сега срещу 158 през февруари.

В областите с обявена грипна епидемия зимната ваканция на учениците се удължава до 9 януари. Същото е препоръчано и за Бургас, където са пред епидемия, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Прави се преценка за София.

На места ваканцията ще бъде удължена заради очаквания арктически студ.

Грипът е най-вероломен за децата между 5 и 14 г., сочат данните на НЦЗПБ. Детските отделения са пълни, усложненията след вирусната инфекция са предимно пневмонии и бронхит.

“Сред пневмониите има и някои тежки, инфилтративни, с изливи. Трудно се повлияват с антибиотици”, каза педиатърът д-р Елена Колева от отделението по детски болести в УМБАЛ “Св. Анна”.

Важно е болното от грип или друг дихателен вирус дете да се наблюдава внимателно за промени в състоянието. Ако след 3-ия ден продължава високата температура, кашлицата се промени към по-дълбока, детето е вяло и отпуснато, бледо и с лилави сенки под очите, трябва незабавно да бъде прегледано от лекар и по преценка да бъде прието за болнично лечение.

Това са белези на усложнения от грипа.

Добре е семействата с малки деца да имат инхалатор и готовност за приложение на физиологичен разтвор и инхалаторни лекарства по лекарско предписание. След вирусна инфекция се препоръчва децата да останат у дома поне 2 седмици.

Причината е, че имунитетът е сринат и детето лесно може да се разболее от друг вирус. До момента са известни и поне 4 случая на мозъчно засягане от грип – две деца с енцефалит, възрастен и 16-годишно дете с мозъчен оток.

“Грипната инфекция започва внезапно. Човек вдига висока температура, често и 39 градуса. Ако има и болки в мускулите, в очните ябълки, главоболие, отпадналост, сухо и болящо гърло, а впоследствие и суха кашлица, това е грип”, обясни проф. Кантарджиев.

В такъв случай се препоръчва старт на антивирусна терапия дори и при децата.

У нас има 2 лекарства срещу грипни вируси – едното е под формата на капсули – за деца и възрастни, другото се инхалира и действа само в белия дроб и дихателната система.

Антивирусното лечение трябва да започне до 48 ч от първите симптоми, за да бъде ефективно. Тези лекарства спират репликацията на грипния вирус и така намаляват щетите за организма, както и риска от усложнения.

Оксидативният стрес остава по-дълго обаче и човек трябва да пие високи дози антиоксиданти – витамините С, А, Е, цинк, селен. Добре е да се взема и качествен пробиотик.

“При хипертоници грипната инфекция води до покачване на кръвното. Те трябва да се свържат с лекуващия си лекар за корекция в терапията. Нужна е по-висока доза диуретик, както и по-внимателен контрол на кръвното през деня”, каза доц. Добрин Василев, началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ “Александровска”.

За хипертониците е важно да внимават с противовъзпалителните комбинирани лекарства, тъй като те съдържат производно на адреналина и може да доведат до покачване на кръвното.

Същото важи и за капките за нос с ксилометазолин.

За профилактика на грипа се препоръчва на първо място ограничаване на контактите. Болният не бива да ходи на работа, на гости или на места със струпване на повече хора. По-честото миене на ръцете с топла вода и сапун и обтриването с антибактериални мокри кърпички, както и носенето на противогрипни маски на носа и устата също ограничава разпространението.

За укрепване на имунитета се препоръчва прием на витамин D – по 3 капки на ден за възрастни и по 1 капка за деца в продължение на 20 дни с 10 дни почивка и повторение. Високи дози витамин С, витамини от групата В, селен и цинк също усилват защитните сили.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: