fbpx Press "Enter" to skip to content

Деволюция от Катрин Томова – в галерия „Контраст“

Last updated on 25.05.2017

Деволюция от Катрин Томова – в галерия „Контраст“. Изложбата ще бъде открита на 30 май в 18.30 часа и ще продължи до 16 юни 2017.

През последните няколко години Катрин Томова последователно насочва търсенията си по посока на абстрактния образ и големите формати.

В няколко изложби тя показа възможностите си смело да разчупва рамките на очакваното, да преодолява ограниченията на реалността и да изпитва разбирането ни за картината и образа.

Творбите от цикъла “Деволюция” са създадени специално за изложбата в галерия “Контраст”. Предисторията започва през 2015 г., когато се появява първата работа. Тогава тя стои самотно сред другите абстрактни картини, защото някои елементи наподобяват познати форми.

Катрин Томова определено вижда възможност да развие тази посока и започва работа върху новия цикъл.

Планети, астероиди, лунни повърхности – зрителят разпознава космически обекти върху платната. Но и те не са реални, а изградени от комбинация между познания и фантазия, разказват от галерия „Контрасти“.

За Катрин Томова нарисуваните фигури са знаци, които заместват емоции и чувства. Това са не толкова непознати планети от космоса, колкото енергийни контейнери, в които са събрани най-съкровените преживявания на авторката.

Деволюцията в биологията е невъзможен процес. Но не и в човешкото съзнание, което може да обръща движението, да преодолява природните закони и да рестартира процесите.

Деволюцията е мечта за еволюция, която трябва да се филтрира през пречистващата сила на първичната материя.

– – –

Катрин Томова е родена през 1967 г. в София. Организира самостоятелни изложби от 1988. Участва четири пъти на Есенния салон в Париж. Член на СБХ от 1994.

Сред по-известните й проекти през последните години са: „Рок легенди“ в галерия Сезони, 2008, „Terra animalica“ в Ракурси, 2012, „150 х 210“ в Юзина, 2015, и “Дестинации” в галерия Стубел, 2016. Номинирана за годишната награда на Общата изложба на СБХ, 2015.

През 2016 е номинирана за участие във финалната фаза на изложбата-конкурс „Алианц“ на Шипка 6 и печели творческа специализация в ателиетата „Сите-дез-ар“ в Париж.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Mission News Theme by Compete Themes.
%d блогъра харесват това: