Драмата в пещерата: Пътят към спасението – часове плуване или 600 м дупка

пешера, деца, Тайланд
Снимка: Дарик

Пътят към спасението за децата, заклещени в пещера в Тайланд, е или часове плуване, или изкопаване на дупка.

В момента са нужни 11 часа на опитен водолаз да направи отиване и връщане до мястото, където са децата и треньорът им – шест часа на отиване и пет на връщане с помощта на течението.

Маршрутът е дълъг няколко километра с трудни преходи под студена и мътна вода, с препятствия като тесни подводни участъци, скали и други отломки. В някои части видимостта е нулева.

Спасителите обмислят пробиване на дупка с дължина 600 метра в горната част на пещерата и изваждане на децата и треньора им с хеликоптер, но този вариант все още се проучва.

Американският предприемач Илон Мъск вчера съобщи, че изпраща инженери от две от фирмите си в Тайланд да помогнат при евентуално пробиване на проход.

Футболният треньор, който придружава 12-те деца, блокирани в наводнена пещера в Тайланд, предаде чрез водолази писмо с молба за прошка до родителите на момчетата, предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от „Дарик“.

„В момента всички деца са добре. Спасителите се грижат добре за тях. Благодаря за цялата морална подкрепа, моля за прошка всички родители“, пише 25-годишният треньор Екапол Чантавон в писмото, което публикуваха спасителите.

От откриването на децата и треньора им в понеделник вечерта са публикувани само два видеоклипа с тях, а опит за инсталиране на телефонен кабел за връзка с тях бе неуспешен.

Във видеоклиповете младият треньор изглежда отслабнал и отпаднал духом, което породи бурни дебати в Тайланд за чувството му на вина, че е завел поверените му деца в пещера, за която се е знаело, че се наводнява в сезона на мусонните дъждове. Освен това равнището на кислород в пещерата е спаднало, което поражда тревоги за здравето на децата.

Днес обаче спасителите публикуваха писма на децата до семействата им, които са първите публични доказателства за живот от вторник.

„Не се тревожете, тате и мамо, станаха две седмици откакто заминах, но ще се върна да ви помагам в магазина“, пише Екарат, подписал се с прякора си Бев. Родителите му имат малка бакалия.

„Добре съм, но тук е малко студено. Не се тревожете за мен. Не забравяйте да ми приготвите празненство за рождения ден“, пише Дуангфет, подписвайки се с прякора си Дом.

„Ако изляза, моля ви заведете ме да хапна муу крата“, тайландско ястие със свинско на скара и зеленчуци, пише Пифат, подписвайки се с прякора си Ник.

Вчера бивш водолаз от тайландските ВМС загина при операция за доставка на храна на младежите. Смъртта му повдига въпроса доколко е възможно безопасно изкарване на децата и треньора им от наводнената пещера, където те са блокирани от 14 дни.

Снощи ръководителят на кризисния щаб Наронгсак Осоттанаком, който е и губернатор на провинция Чианг Рай, заяви, че евакуирането им с водолазни апарати не е подходящо.

Много от децата, които са на възраст от 11 до 16 години, не знаят да плуват и никое не се е занимавало с водолазно гмуркане, което допълнително усложнява спасителната операция.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: