fbpx

Дълг към общината или КАТ? Режат данъчните облекчения за деца!

пари, доходи, заплати, средства
Снимка: Getty images

Неплатени задължения към общината, бюджета или КАТ вече ще са повод хиляди българи да останат без данъчните облекчения.
НАП ще отказва отстъпки на всеки, който има неплатени в срок данъци, осигуровки, такси или глоби, наложени от държавни ведомства и общински служби, пише „Сега“.

Така например ако родители имат неплатена глоба от КАТ, те ще бъдат лишени от възможността да намалят облагаемия си доход с 200 лв. за едно дете или с 400 лв. за две. Няма да могат да се приспаднат разходите за доброволно осигуряване и застраховане.

Без данъчни облекчения ще се окажат и хората с увреждания, ако имат просрочени задължения към бюджета или общината – дори да става дума за малки суми от порядъка на 10-20 лева. Досега ограничението важеше само при ползването на 5%-ата отстъпка от данъка, ако той бъде деклариран по електронен път и платен по-рано от крайната дата на подаване на данъчната декларация.

За 2017 г. този срок бе 31 март, но през 2018 г. вече е 31 януари.

Новата разпоредба е приета без много шум още миналата година, но ще влезе в сила за първи път едва за доходите през 2017 година.
Първи с проблема вече се сблъскали работодателите. През декември фирмите правят годишно изравняване на данъка за служителите си. То се отнася за работещите с доходи само от трудови правоотношения, които не са задължени да подават годишна данъчна декларация. Чрез работодателите си тези служители могат да ползват и голяма част от данъчните облекчения.

Те масово предлагат на служителите си да подадат писмени декларации, че нямат „подлежащи на принудително събиране публични задължения“. Така при годишното изравняване на данъка в най-масовия случай фирмите прихващат облекченията за деца, направените през годината лични вноски за доброволно осигуряване и застраховане, както и облекченията за инвалидност.

Проблемът е, че ако служителят подпише декларация, че няма просрочени публични задължения, но впоследствие се окаже, че не е така, ще носи отговорност за невярно подадена информация, довела до невярно определен данък. Санкцията за такова нарушение е лишаване от свобода до три години или глоба до хиляда лева.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: