fbpx Press "Enter" to skip to content

Дълг към общината или КАТ? Режат данъчните облекчения за деца!

Last updated on 14.12.2017

Неплатени задължения към общината, бюджета или КАТ вече ще са повод хиляди българи да останат без данъчните облекчения.
НАП ще отказва отстъпки на всеки, който има неплатени в срок данъци, осигуровки, такси или глоби, наложени от държавни ведомства и общински служби, пише „Сега“.

Така например ако родители имат неплатена глоба от КАТ, те ще бъдат лишени от възможността да намалят облагаемия си доход с 200 лв. за едно дете или с 400 лв. за две. Няма да могат да се приспаднат разходите за доброволно осигуряване и застраховане.

Без данъчни облекчения ще се окажат и хората с увреждания, ако имат просрочени задължения към бюджета или общината – дори да става дума за малки суми от порядъка на 10-20 лева. Досега ограничението важеше само при ползването на 5%-ата отстъпка от данъка, ако той бъде деклариран по електронен път и платен по-рано от крайната дата на подаване на данъчната декларация.

За 2017 г. този срок бе 31 март, но през 2018 г. вече е 31 януари.

Новата разпоредба е приета без много шум още миналата година, но ще влезе в сила за първи път едва за доходите през 2017 година.
Първи с проблема вече се сблъскали работодателите. През декември фирмите правят годишно изравняване на данъка за служителите си. То се отнася за работещите с доходи само от трудови правоотношения, които не са задължени да подават годишна данъчна декларация. Чрез работодателите си тези служители могат да ползват и голяма част от данъчните облекчения.

Те масово предлагат на служителите си да подадат писмени декларации, че нямат „подлежащи на принудително събиране публични задължения“. Така при годишното изравняване на данъка в най-масовия случай фирмите прихващат облекченията за деца, направените през годината лични вноски за доброволно осигуряване и застраховане, както и облекченията за инвалидност.

Проблемът е, че ако служителят подпише декларация, че няма просрочени публични задължения, но впоследствие се окаже, че не е така, ще носи отговорност за невярно подадена информация, довела до невярно определен данък. Санкцията за такова нарушение е лишаване от свобода до три години или глоба до хиляда лева.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Mission News Theme by Compete Themes.
%d блогъра харесват това: