fbpx

„Европейската прокуратура“ – една визия за бъдещето на ЕС

Европейската прокуратура_корица, книга
Снимка: Издателство "Сиела"

„Европейската прокуратура“ от Галина Томова представя идна визия за бъдещето на ЕС.

Европейският парламент одобри на 5 октомври създаването на обща Европейска прокуратура, която да разследва злоупотребите с европейски средства. За момента в прокуратурата ще участват 20 страни членки, но и други могат да се присъединят, преди тя да заработи официално от 2020 г.

Какво представлява Европейската прокуратура, какви са предпоставките за създаването ѝ и как тя ще се отрази на суверенитета на държавите членки? На тези и други въпроси дава отговор Галина Тонева в своя труд „Европейската прокуратура и българското наказателно и наказателнопроцесуално право“.

Изследването се основава на разработените до момента документи от европейските институции, а самото издание включва подробно приложение, обясняващо финансовите механизми и инструменти на ЕС.

С предговор от Борис Велчев, „Европейската прокуратура и българското наказателно и наказателнопроцесуално право“ е подходящо четиво за специалистите в областта на наказателното право и процес, за студентите по право, които вече са решили да се посветят на наказателното правораздаване, но също и за тези, които искат да се запознаят с една от може би най-важните институции на ЕС, или, без да имат непосредствен интерес към Европейската прокуратура, „просто ценят добрите правни съчинения, написани елегантно и увлекателно”.

„Мечтаем си за европейско правораздаване по наказателни дела. Европейската прокуратура ще ни донесе първите му елементи още преди нашите съдебни ин-ституции да са достатъчно реформирани, за да се сравняват докрай с тези в старите държави членки на ЕС.“

Проф. д.ю.н. Борис Велчев

 

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: