Евтино саниране на къщи – с помощ от държавата

имот, къща, жилища
Снимка: Getty images

Евтино саниране на къщи с помощта на държавата е сред приоритетите на строителното министерство.

Еднофамилни къщи и студентски общежития също ще могат да се санират, но не безплатно, а с нисколихвени кредити. Това стана ясно от думите на заместник-министъра на регионалното развитие Деница Николова, която взе участие в конференция на тема “Еврофондове, публични програми и интелигентен растеж”, пише “Труд“.

Финансирането ще се осигурява от трите фонда за градско развитие чрез Оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020. По нея е предвиден ресурс за финансови инструменти от 370 млн. лв.

Той ще се разпределя под формата на инвестиции, чрез трите фонда в 39 големи града. Очаква се до края на месец октомври фондовете да бъдат избрани, а още през ноември, или до края на годината, да може да се кандидатства с проектни идеи, каза Николова.

Средствата от тях ще се предоставят на крайни получатели под формата на инвестиционни и оборотни кредити.

Получатели могат да бъдат фирми, граждани, общини и общински дружества, други публични органи, както и публично-частни партньорства.

Целта на мярката е да се обновят сгради, които на този етап не са обект на финансиране по други програми, уточни Николова.

Междувременно министърът на регионалното развитие Николай Нанков обяви, че няма завишени цени в програмата за саниране.

По думите му тя е стартирала на пазарен принцип. След една година изпълнение видяхме, че има разминавания, затова поставихме таван на цените, респективно този таван беше намаляван на два пъти, уточни министърът.

Във ведомството са получени 27 сигнала за нарушения при вече 400 санирани сгради и още 550, които са в процес на строителство.

Според него в случаите с протеклите блокове в Мездра и Стара Загора става въпрос за грешка на строителя. Нанков подчерта, че живущите в тези блокове ще бъдат обезщетени за сметка на строителя.

“В последните няколко месеца се забави подписването на споразумението между Българската банка за развитие и МРРБ като принципал на програмата, за да може да стартират плащанията от бюджета през министерството към банката. Хубавото е, че за 20 дни успяхме да подпишем споразумението от началото на мандата, за да започнем още другата седмица разплащания по вече завършените сгради”, заяви Николай Нанков.

1 Comment

  1. По този начин разбрал- неразбрал българина иска без пари. Дори никой не е разбрал, че 40 и 41 НС унищожиха имотите, за които сме работили цял живот. Или сме получили по наследство. Неграмотните депутати , неграмотните в МРРБ и по места, съдействат на гробаджиите да заграбят домовете ни. Това е санирането. Вижте ЗУЕС – противоречи на Конституията ! Частната собственост е неприкосновена, а не идиоти гробаджии да манипулират 5-6 човека и да загробят всички, защото не е необходимо 100 %, а гробаджиство. Бог да ви накаже всички, които сте зад това!

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: