fbpx Press "Enter" to skip to content

Епидемията от листериоза в Испания – международна заплаха

Last updated on 27.08.2019

Епидемията от листериоза, която избухна в Испания, вече е международна заплаха. Министерството на здравеопазването на страната сезира европейските органи и Световната здравна организация (СЗО) за ситуацията, информира испанският вестник „Ел паис”, цитиран от NOVA.

Източници от ведомството са обяснили пред изданието, че това е предпазна мярка поради опасността някои туристи да са успели да се заразят с болестта след консумация на замърсени продукти в Испания. И успокояват, че до този момент няма регистриран такъв случай.

„Европейската комисия е наясно с епидемията, свързана с консумацията на свинско месо. Ние си сътрудничим с испанските власти и внимателно наблюдаваме развитието на събитията“, потвърди говорител на общността в четвъртък. Дистрибуцията на такива продукти от Испания вече е ограничена, допълват от там.
Междувременно ТАСС съобщава за починал мъж от автономната общност на Кантабрия. Той също е бил болен от листериоза. Според регионалните власти този случай не е свързан с огнището на инфекция, започнало в Андалусия.

В сряда здравното министерство потвърди 150 случая на заболяването в страната, като най-големият брой е регистриран в Андалусия – 132. На други 530 души са взети проби, очакват се резултатите от изследванията. Във вторник стана известно, че от него в областта почина възрастна жена, уточняват от ТАСС.

Предполага се, че източник на листериозата са месните продукти на производител от Андалусия. Властите там вече са решили да изтеглят от продажба всички месни продукти на въпросния производител. Според местните власти източникът на заразата е бил в завода.

Листериозата е бактериална инфекция, която засяга централната нервна система и може да причини менингит и енцефалит. Заболяването е най-податливо на определени групи хора: бременни жени, новородени, възрастни хора и хора с отслабена имунна система. Най-често с нея може да се заразим чрез консумация на храни, които не са преминали предварителна термична обработка.

One Comment

  1. kiril kiril 25.08.2019

    Просто е: Човечеството трябва да спре да се храни с други живи същества.Отвратително е някой да бъде заклан,изкормен,нарязан на парчета,набутан в черво и поднесен в чинията ти. И тогава няма да има и толкова болести, поне ще са по-малко.Пък и да не говорим,че от метана,който гледаните за наше изхранване твари,ежечасно и ежеминутно в атмосферата се отделят милиони тонове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Mission News Theme by Compete Themes.
%d блогъра харесват това: