fbpx Press "Enter" to skip to content

Епидемия от листероза в Испания: Жена почина, десетки са в болница

Last updated on 22.08.2019

Епидемия от листероза в Испания доведе до смъртта на 90-годишна жена, 56 души са приети в болница, още десетки са болни.

Беше обявена национална тревога след откриването на причиняващата заболяването бактерия листерия в опаковки свинско месо от севилската фирма Магрудис.

„Следим положението, обявена е тревога и наредихме всички произведени в този завод от май насам продукти да бъдат изтеглени от магазините“, каза министърката на здравеопазването Мария Луиса Карседо за радио Кадена сер, цитирана от „Дарик„.

Повечето от 114-те случая на заразяване са в южната испанска област Андалусия, но има потенциални случаи и на други места в страната, от Мадрид до остров Тенерифе.

От заразените в Андалусия 53-ма остават в болница, в това число 18 бременни жени и две новородени бебета.

Листериозата е инфекциозно заболяване, което се характеризира с разнообразна клинична картина и принадлежи към групата на зооантропонозите.

Причинителят на заболяването е Listeria monocytogenes. Представлява Грам-положителен бактерий от сем. Corynebacteriaceae.

Източник на заразата са голям брой диви и домашни животни, както и болният човек.

Пътищата на предаване на листериозата са няколко: алиментарен, контактен, аерогенен. Съществуват още и полов път на предаване на инфекцията, както и вертикален механизъм – заразяването на плода от болната майка.

Характерно за листериозата е засягане и увреждане на централната нервна система. В нея, както и в редица други органи на организма, се образуват множество специфични грануломни възли, наречени листериоми.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Mission News Theme by Compete Themes.
%d блогъра харесват това: