fbpx

Ето го задържания за хакерската атака срещу НАП (СНИМКИ, ВИДЕО)

Кристиян Бойков е името на младежа, който бе задържан за хакерската атака срещу НАП. 20-годишният IT специалист е от Пловдив, живее в София.

Кристиян е бил задържан във вторник следобед на работното му място. Служител е на компания за киберсигурност.

Работата му е да тества уязвимости на различни компании с цел да се предотвратят подобни пробиви. Иззети са били доказателства – лаптоп от работното му място, два – от офиса му, един стационарен компютър, които съдържат данни за неговата съпричастност.

Установено е, че в един от файловете са налични данни, идентифициращи наименованието на конкретна компютърна конфигурация, уникално потребителско име, дата, час и софтуерно приложение, послужило за прочитането на файла, информира Bulgaria On AIR-

Кристиян и преди е извършвал атаки срещу държавни институции. Като тази през 2017 г., когато като ученик, задържаният е пробил защитата на сайта на Министерството на образованието и науката. Тогава той дори говори пред „Господари на ефира“ за слабостите на сайта на МОН.

Междувременно Софийска градска прокуратура е обвинила и задържала за 72 часа 20-годишния младеж, той вече е разпитан.

Обвинението му е за това, че от неустановена дата до 15 юли 2019 г. неправомерно е копирал компютърни данни от сървър на НАП, като деянието представлява немаловажен случай и е извършено срещу информационна система, която е част от критичната инфраструктура. За подобно престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 8 години и глоба до 10 000 лева.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: