fbpx

Журналистика под натиск: Цензура, насилие, заплахи в Европа

журналисти
Снимка: Getty images

Журналистика под натиск. Журналистите в Европа са подложени на психологическо насилие, натиск, цензура, заплахи и уронване на престижа. Това са най-честите оплаквания на представителите на четвъртата власт в 47 европейски държави според доклад на Съвета на Европа. Проучването е проведено сред 940 журналисти от април до юли 2016 г.

Около 69% са били подложени на натиск. Малко над 53% са се оплакали от обвинения за пристрастие, персонални нападки и заплахи. 50% от анкетираните са посочили, че са били заплашвани онлайн от конкретни групи хора, а 46% са получавали закани за физическа саморазправа, пише вестник „Сега“.

Почти една трета от журналистите са били жертва на физическа саморазправа в последните три години. От физическо насилие са се оплакали репортери предимно от Кавказкия регион и Турция, но има и единични случаи в държави от ЕС. Голяма част от участвалите в проучването са получавали заплахи за физическа саморазправа повече от веднъж.

Най-често натиск оказват политически групи, следва полицията. 39% от анкетираните твърдят, че са били подслушвани и следени, а 23% са били сплашвани с разследване, арест и съдебни дела заради работата им.

Почти три четвърти от анкетираните са заявили, че се опасяват от това, че не могат да защитят анонимността на източниците си. За случаи на кражба, конфискация или повреждане на собственост, свързани с тяхната работа, съобщават 21% от журналистите. 13% от жените са били подложени на сексуален тормоз.

Повече от половината анкетирани се страхуват от насилие, една трета се опасяват за сигурността на семействата си. В резултат повечето често си налагат автоцензура. Един на всеки пет анкетирани е заявил, че чувства натиск, когато работи, и се опитва да направи материалите си по начин, който да бъде угоден на работодателя му.

36% от журналистите са заявили, че подобни инциденти ги мотивират да работят още по-добре и да се противопоставят на цензурата.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: