fbpx

Започва страстната седмица: Велики понеделник е!

църква, свещи, християнство
Снимка: Getty images

Днес започва Страстната седмица. Тя е посветена на последните дни от земния живот на Христос, неговите страдания и последни божествени наставления

Всеки ден от страстната седмица е наречен велик и свят, и през всеки един от тях църквата възпоменава пътя на Христос към Голгота, съобщи “Нова телевизия“.

На Велики понеделник Божият син влязъл в йерусалимския храм и го намерил пълен с търговци.

Обхванат от свещен гняв, той прекатурил масите им, а тях самите изгонил, защото храмът е дом за молитва, а не тържище.

Във Велики понеделник Църквата прославя св. патриарх Йосиф – син на св. патриарх Яков и предобраз на Иисус Христос. Йосиф бил продаден от своите братя на пътуващи за Египет търговци. Там, в чуждата му страна, той преминал през множество страдания, но фараонът го направил втори по власт и положение в цялото царство.

Подобно на Йосиф Господ Иисус Христос бил предаден от евреите на езичниците, бил измъчван и страдал заради човешките грехове.

Църквата ни предлага да размислим също над образа на безплодната смокиня (смоковница), която изсъхнала след като била прокълната от Господ. “Всяко дърво, което не дава добър плод, бива отсичано и хвърлено в огън“ (Мат. 3:10), пише pravoslavieto.com.

Така и ние ще бъдем осъдени, ако не живеем в молитвено общение с Бога, не се стремим да се усъвършенствуваме във вярата, не се изпълваме с добродетели,  и не принасяме духовни плодове.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: