fbpx Press "Enter" to skip to content

Зелена карта? Край, обявява Тръмп с нов проект

Лотарията за Зелена карта е на път да остане в историята.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви реформа на миграционната политика и представи законопроект за намаляване наполовина на законната имиграция в страната в следващите 10 години, предадоха информационните агенции.

С проекта той слага край на лотарията „зелена карта“ и сериозно ограничава възможността семействата на американски граждани да пристигат легално в страната. Законопроектът е дело на сенаторите от Републиканската партия Том Котън и Дейвид Пардю, пише „Сега“.

Планът предвижда да се ограничи до 50 000 броят на мигрантите, приемани в САЩ всяка година, и да се премахне визовата лотария, при която се раздават по 50 000 визи годишно на жители на държави, от които не пристигат много хора.

Според авторите на законопроекта реформата ще доведе до намаляване на броя на приеманите в САЩ имигранти с 41% през първата година и с 50% за десетилетие.

Проектът предвижда да бъде въведена нова система за определяне на това кой може да бъде приет в САЩ и на кого да се предоставя разрешително за законно пребиваване. Тя дава предимство на кандидатите на базата на финансови възможности, умения, образование и езикови познания.

Президентът Доналд Тръмп подкрепя законопроекта и смята, че той „ще намали бедността, ще увеличи заплатите и ще спести на данъкоплатците милиарди долари“. Предстои документът да бъде обсъден в двете камари на Конгреса.

Той обаче е критикуван от политици както от Републиканската, така и от Демократическата партия и едва ли ще бъде приет от Конгреса в настоящия му вид. Новата система е разработена по модела на канадската и австралийската имиграционна система.

 

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Mission News Theme by Compete Themes.
%d блогъра харесват това: