fbpx

Знаци от везба” – ново луксозно издание на НИМ

везба
Снимка: НИМ

„Знаци от везба” – колекция „Шевици от ръкави”, показва около 100 броя шевици от 4 етнографски региона на България. Книгата е луксозно издание на НИМ, поредната от поредицата „Колекциите на Националния исторически музей”.

Традиционно ръкавите са една от най-богато извезаните части от женската риза и именно затова музеят посвещава поредната книжка от своите колекции на тяхната орнаментика.

Музеят съхранява образци на този вид народно изкуство от различни етнографски области, като особено силно са застъпени ръкавите, изработени в Софийско, Дупнишко, Самоковско и Македония.

В тези региони традиционно ръкавите се извезвали с богата едрофигурна везба – с пъстър колорит и орнаментика. Софийската кошуля е плътно извезана от раменете до китката.

Извезаната част – т.нар. смеса, до късно е бродирана основно с копринени (свилени) конци, откъдето произлиза и наименованието свиленици.

В Дупнишко и Самоковско е застъпено везането по предварителна рисунка на платното, което се изпълнява със ситни бодове, с помощта на гергеф.

Самоковската ръкавна везба е с геометризирана и стилизирана растителна орнаментика, изпълнена с едри стълбовидни мотиви, украсени с листа и стилизирани плодове. Македонската шевица е отличима със своята плътност.

Орнаментиката ѝ се развива върху гъсто извезана основа, покриваща изцяло ръкава на ризата.

Националният исторически музей съхранява в своите фондове над 1000 броя шевици от ХIХ и началото на ХХ век, събирани от теренни проучвания, дарения и откупки. Те разкриват богатството на традиционното изкуство на везбата и отправят предизвикателство пред изследователя за разчитането на неговите знаци, на дълбоката му символика.

Както всички останали книжки от „Колекциите на Националния исторически музей”, така и новият том – „Знаци от везба” се продава в книжарницата на НИМ.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: