fbpx

Излезе романът „Извинявай” на норвежката писателка Ида Хегаси Хойер

Ида Хегаси Хойер
Снимка: Издателство "Колибри"

На 13 април излезе от печат романът „Извинявай”, за който норвежката писателка Ида Хегаси Хойер беше удостоена с Наградата за литература на Европейския съюз.

„Извинявай” (превод: Мария Николова, 248 стр., цена: 16 лв.) разказва любовната история на едно момиче на 20 години и едно момче на 25, чийто идол е литературен герой, въплъщение на индивидуализъм и могъщо его. Между лиричното начало и печалния край избуяват и линеят надежди, мечти за сватба и голямо морско пътешествие, копнежи за пълно единение и вечност.

Задушават ги прикрити истини, парещи тайни и съмнения, тежки спомени от детството, отключили тъмни, пагубни реакции. С реализъм, граничещ със съновидението и абсурда, и с нотки на черен хумор авторката поднася ретроспекция на любов сияйна и мрачна, ликуваща и тъжна, извисена и смазваща, щедра и себична, само не тривиална. И когато всичко изглежда невъзвратимо, остава жив спомен в кръвта и пръстен в плътта, един изстрадан монолог и едно стаено, безмълвно „извинявай“.

Родена през 1981 година, Ида Хегаси Хойер е сред най-ярките представители на съвременната норвежка белетристика. Модерната й проза, открояваща се със специфичен почерк, език и стил, бързо печели признанието на читателите и на критиката. През 2014 г. тя получава отличието на книгоразпространителите в Норвегия, присъждано на изявен млад талант. Автор е на три романа – „Под света“, „Вън“ и „Извинявай“, който беше отличен с Европейска награда за литература за 2015 година.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: