fbpx

Изложбата „25х25“ – един поклон и един юбилей

фотоизложба

Изложбата „25х25“ е юбилейна и е посветена на 25 години от създаването на специалност „Фотография“ в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“.

Тя бе открита на 6 юни в Институт „Сервантес“ и ще остане там до 19 юни.

Изложбата „25×25“ идва като продължение на миналогодишната изложба на фотокниги, организиранa от фестивала Фотофабрика. Благодарение на Институт „Сервантес“ и тази година любителите на фотографията, могат да разгледат специализираните издания.

Изложбата „25х25“ е поклон и пред паметта на основателя на специалността проф. д-р Румен Георгиев.
Визуалните артисти ще демонстрират многообразието от възможности, които им предоставя фотографията. Темите ще бъдат различни, както и използваните изразни средства и графични решения.

В експозицията са включени фотографски илюстрации по различни литературни произведения, социологически проучвания, висококачествена фотодокументалистика, както и социокултурни изследвания, и дълбоки лични изповеди, представени чрез средствата на фотографския образ.

Част от имената на фотографите, които ще представят своите проекти са: Боряна Пандова, Неделчо Хазърбасанов, Андрей Киров, Виктор Кожухаров, Яна Лозева, Радина Ганчева, Таня Дечева, Симеон Гайтанджиев и още много други.

Куратор на изложбата 25х25 е доц. Иглена Русева, преподавател в НАТФИЗ „Кр. Сарафов”, катедра по „Филмово и телевизионно операторство и фотография“, която добавя:

„Благодаря на екипа на Фотофабрика за ползотворното сътрудничество в осъществяването на това начинание и на любезните ни домакини от Институт „Сервантс“. От сърце благодаря и на всичките 25 млади колеги за готовността, с която се отзоваха на поканата ми за участие в изложбата. Някои от книгите дойдоха на крака, други долетяха от Лондон, Берген, Берлин, Скопие и Ротердам сами, или със създателите си! Вярвам, че представените в експозицията 25х25 фотографски проекти предоставят на публиката поредно потвърждение на написаното от Хулио Кортасар в разказа „Лигите на дявола, или нишките на Света Богородица”,, че „…сред многото начини да се воюва срещу нищото, един от най-добрите е да се правят снимки…”
А защо не и фотографски книги?“

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: