fbpx

Илинденска Македония! Това ли е името за което се разбраха?

Гърция, Македония, карта
Снимка: Getty images

Атина и Скопие изглежда сближават позиции по името на Македония и вероятно то ще е Илинденска Македония.

То е едно от възможните имена, което е било обсъждано вчера между лидерите на Македония и Гърция в София, потвърди и вицепремиерът Красимир Каракачанов.

„Илинденска Македония съм чул, също и Вардарска, Северна. Илинденското въстание е едно българско въстание, част от общата ни история“, каза той пред bTV.

Според него двете страни са стигнали „на една ръка разстояние”. Ние претенции към името на Република Македония нямаме, имаме претенции да не се преиначава историята и да не се преследват хората с българско самосъзнание в Македония, каза той.

„Важното е този изкуствен спор за името да приключи, спъва Македония за еврочленството. В България живеят повече хора с произход Македония, отколкото в самата Македония, исторически сме свързани, както Гърция и Кипър и Сърбия и Черна гора“, допълни още министърът.

„За срещата за Западните Балкани са се събрали несъбираеми неща – косовски президент и сръбски президент, гръцки и македонски държавни глави – водят разговори помежду си. България е един от факторите за стабилност на Балканите“, категоричен бе той.

Каракачанов изрази силното си възмущение от промените, засягащи българския транспортен бранш.

„Темата с Иран измести нещата и показа двоен стандарт – като темата с шофьорите. Когато искаш да вземеш бизнеса на няколко източноевропейски държави, да фалираш хиляди фирми от Източна Европа и да оставиш десетки хиляди хора без работа, не ти трябва единството в ЕС и обясняваш как спели в кабините и си загрижен за хигиената им. Това е двоен стандарт. Но когато бизнес интересите ти са засегнати в Иран от предложението на САЩ за санкции и ембарго – търсиш единството на цяла Европа. Това, че сме в ЕС не ни прави мълчаливи папагали”, заяви той.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: