fbpx

Иран ни предлага да влезем в коридор за превоз на стоки и газ

Иран предложи на България да се включи в нов транспортен коридор за превоз на стоки и на газ. Коридорът е Иран – Армения – Грузия – България.

Новината съобщи премиерът Бойко Борисов след разговорите си с вицепрезидента на Ислямска република Иран Есхак Джахангири. Българският премиер е на официално посещение в Техеран.

„Ние и днес сме готови да участваме в този транспортен коридор и затова се разбрахме след две седмици експерти от страните по коридора да дойдат в България, за да обсъдят подробностите“, каза премиерът, цитиран от БТА и „Дарик”.

Борисов обясни, че страната ни може да поеме през пристанищата във Варна и Бургас такъв транспортен коридор. По инфраструктурата, която имаме, той може да стигне до цяла Европа.

„В този коридор влиза не само превоз на товари, на стоки, но и на газ”, уточни премиерът.

Борисов обясни и че с вицепрезидента Джахангири са разговаряли и за ядрената енергетика. Двамата са обсъдили възможностите, които има България като потенциал, включително с реактор. Премиерът съобщи, че по-късно през деня ще има разговори между енергийните министри, на която те ще обсъждат по-подробно темата.

Малко по-рано днес в културно-историческия комплекс Саадабад се проведе официалната церемония по посрещането на премиера Борисов, който е на официално посещение в Ислямска република Иран.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: