fbpx Press "Enter" to skip to content

Ирина Каракехайова: „Племето на майките” и „Азбука за деца и възрастни”

Излязоха от печат две великолепно илюстрирани книжки на Ирина Каракехайова – „Племето на майките” и „Азбука за деца и възрастни”.

„Племето на майките” (14 лв., 68 стр.) обединява текст и илюстрации по уникален начин.

Ето как авторката обяснява мотивацията си да създаде тази книга:

„Веднъж пътувах с бебето си в трамвая. Качиха се двама души – мъж и жена, които накратко могат да бъдат описани с клишето „очукани от живота“. Не много възрастни, но и не добре запазени, с липсващи зъби, и двамата със следи от привлекателност, но вече трудно забележими. Мъжът носеше найлоново пликче с половинка хляб и 2 – 3 малки хартиени пакетчета – навярно обядът им. Както ги наблюдавах в продължение на няколко спирки, мъжът изведнъж забеляза бебето. Само за няколко секунди той успя да развие едното пакетче, в което имаше салам, да извади нож, да отреже половината и пред ококорените ни очи – моите и на бебето, се появи парче от най-долнопробния салам, набучено на нож, за да си хапне то.

Аз бях готова да се разплача – и тогава с периферното си зрение забелязах реакцията на хората в трамвая. Всички го следяха с презрение, у някои граничещо с възмущение, у други – със снизхождение. Какъв идиот! На този човек посвещавам книгата си в уверение на това, че жестът му не е бил напразен.”

„Азбука за деца и възрастни” (16 лв., 64 стр.) е по-различна азбука, защото буквичките са съпроводени с магическите илюстрации на авторката. Според нея буквите са нужни, за да реконструираме фините трептения на материята: „Бих искала да предам звуковата вълна, която хартията не провежда, чрез тънкия щрих на молива и категоричната яснота на образа. С уважение към писмеността, децата и родителите.” Ирина вярва, че не бива да обучаваме малчуганите с „адаптирани“ заместители, а с красотата на реалността, която ги привлича и възбужда въображението им.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Mission News Theme by Compete Themes.
%d блогъра харесват това: