fbpx Press "Enter" to skip to content

Как ще проверяват матурите? 682-ма оценители, един софтуер

Last updated on 21.08.2017

Как ще се проверяват матурите? Отговор на този въпрос дават от просветното министерство.

682-мата оценители на матурите тази година ще влизат в компютрите, на чийто екран ще трябва да проверят писмените работи, с пинкод и индивидуално токън устройство (подобно на модем).

Специализиран софтуер ще разпределя на случаен принцип изпитните работи за оценяване, пише „24 часа“.

Това се прави с цел сигурност, така ще бъде гарантирано, че няма друг да влезе и да проверява писмената работа. Това съобщиха от министерството на образованието.

Тази година държавните зрелостни изпити ще бъдат проверявани на компютри, а не на хартия. Така според експертите ще се спести много време за оценяване. Едновременно ще могат да четат и двамата проверители. Няма да е както на хартията – първо единият, след това другият.

Матурите ще бъдат проверявани в 41 оценителски центъра в страната, 2 от които са в София. Те ще се помещават в компютърните кабинети на избраните училища. От министерството уточниха, че новият начин изцяло ще измести досегашната система за оценяване, при която всички проверители се събираха в София и четяха изпитните работи на абитуриентите на хартия.

Проверяващите ще са анонимни Системата работи, тествана е била на 22 април.

Матурите ще бъдат на модули. Абитуриентите ще могат да излизат от кабинета, след като са свършили работата си по съответния модул. Отделните части ще имат различна продължителност, като целият изпит е 4 астрономически часа. Учениците със специални образователни потребности имат още 2 часа. Изискването към 12-класниците е да пишат с черен химикал, а седмокласниците със син.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще бъде на 19 май. В същия ден ще се проведе и националното външно оценяване по български език и литература за 7-и клас.

Втората задължителна матура е на 22 май. Най-много са желаещите да държат изпит по биология и здравно образование – записали са се 14 053 абитуриенти. На 22 май и ще е и националното външно оценяване по математика за 7-и клас.

Матурите по желание ще са в периода от 26 до 31 май. Резултатите пък трябва да са готови до 9 юни. На предстоящите матури ще се явят над 50 хил. абитуриенти.

За тази учебна година няма промени в учебно-изпитните програми, обясниха от министерството на образованието. По всеки предмет учениците отговарят на въпроси с избираем и със свободен отговор. По български език и литература, чужд език, история, география, философия се изисква създаване на текст, а по математика се решават задачи.

На сайта на министерството на образованието има информация за решенията на университетите в кои професионални направления и специалности ще приемат с оценките от матурите, както и в кои специалности оценките ще се включат в балообразуването.

Максималният брой точки от изпита след 7-и клас по български е 100, по математика са също 100 точки. Към тях се прибавят за различните профили или различните професии оценките от 2 учебни предмета от свидетелството за завършено основно образование, които са изучавани в задължителна подготовка. Те ще се преобразуват в точки по скала.

Отличен 6 носи 50 точки, много добър 5 е 39, четворка – 26, тройка – 15 точки. По тази скала ще се преобразуват в точки оценките от свидетелството за основно образование. Максимумът са 100 точки от 2 учебни предмета.

Проверка на способностите държат ученици, които ще кандидатстват за профилите изобразително изкуство, музика или спорт или за професии, които изискват изпити за проверка на способности.

Те са задължителен елемент в балообразуването, като резултатите се удвояват или носят 200 точки

Така например ученици, които искат да влязат в професионална гимназия по моден дизайн, държат изобразително изкуство.

Или пък са подложени на такава проверка, ако искат да влязат в профилирана паралелка с профил музика или спорт.

Най-масово децата кандидатстват в езиковите гимназии, където задължителните елементи са националното външно оценяване по български език и математика и тези два предмета от свидетелството за основно образование.

При равен бал от националното външно оценяване и от двата предмета, които са от свидетелството за основно образование, се взема средноаритметичната стойност от оценките по български език и литература, чужд език, математика, история, география, биология, физика и химия.

Това са предметите от задължителната подготовка от свидетелството за основно образование, превърнати в точки по скалата.
Ако и по този начин балът отново е равен, приемат и двамата кандидати, като за целта се надвишава държавният план-прием, т.е. в съответната паралелка ще има повече ученици.

Заявления за прием в гимназия тази година ще могат да се подават както на хартия, така и по електронен път. Ако седмокласник е подал молба и онлайн, и на хартия,  за валиден ще се приема хартиеният вариант. Документите на хартия ще се подават в училищата гнезда, които ще бъдат оповестени на сайтовете на регионалните управления на образование. Заявлението трябва да бъде подписано и от родител.

Не се отнемат точки при правописни грешки в задачите, в които учениците трябва да дадат кратък свободен отговор в теста на изпита по български език и литература след 7-и клас. Това обясниха експерти.

В задача, която не предполага в условието проверка на правописни, пунктуационни и граматични грешки, а предполага определяне на герои, на заглавие на литературна творба, на посочване на вида на изречението по състав, не се отнемат точки, ако отговорът смислово е верен.

Ако седмокласниците например напишат, че изречението е сложно сАставно, няма да им се отнеме точка, стига да са отговори правилно на поставената задача.

Ако не напишат Вазовата повест “Немили-недраги” по този начин, а например без кавички, също няма да им се отнема точка.
Тестът по български език и литература съдържа 25 задачи. Те са 2 вида: със структуриран въпрос с четири възможности за отговор, от които само един е верният, и с кратък свободен отговор. Последната задача 25 от първия модул обаче изисква кратък отговор в рамките на 2-3 изречения. Трябва да се напише какво е внушението на някакъв израз.

През 2011 г. например предложеният израз е Бяха сред общество, но бяха в пустиня, употребен във втора глава на творбата “Немили-недраги”. През 2012 г. пък предложеното изречение е Спеше и манастирът, глух и пустинен, употребено в третата част на Вазовата творба “Една българка”. Това е най-дългият свободен отговор. В него учениците може да бъдат санкционирани при грешки. В този отговор от теста единствено могат да се отнемат точки за правопис, пунктуация и граматични грешки, макар че задачата в условието не изисква такива неща.

2-3 изречения вече са завършен текст, това е теза, в която ученикът може да направи груби правописни и пунктуационни грешки и може да бъдат санкционирани, обясниха експерти. Ако има едно написано изречение и във всяка дума има грешка, няма как да получи максималния брой точки.

Втората част на изпита е преразказ на неизучаван художествен текст. Максималният брой точки от първия модул е 65, а от втория – 35.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Mission News Theme by Compete Themes.
%d блогъра харесват това: