fbpx Press "Enter" to skip to content

КАТ дебне за неплатени глоби и летовниците в Гърция

Last updated on 07.07.2017

КАТ дебне за неплатени глоби и летуващите в Гърция.

Пътната полиция ще проверява за невръчени фишове и неплатени глоби по граничните пунктове с Гърция в най-натоварените дни от летния сезон, когато десетки хиляди хора пътуват за почивка.

На практика КАТ може да вгорчи края на ваканцията на много хора, като предизвика опашки и дълги забавяния.

„По граничните пунктове вече така или иначе се чака на опашка и има достатъчно време за проверки“, обясниха от МВР. Засега няма информация кога ще започнат проверките, нито дали те ще са масови или на случаен принцип, пише вестник “Сега“.

Новата стратегия на КАТ за борба с ниската събираемост на глобите и невръчването на електронните фишове бе обявена преди няколко дни. Патрулите вече са оборудвани с таблети, чрез които правят бързи проверки. Катаджиите проверяват не само шофьорите, но и пътниците в автомобила. Ако се окаже, че имат фишове, които не са стигнали до тях, те се разпечатват веднага на мобилните принтери в патрулката и се връчват.

КАТ сменя правилата: Ще проверява документите и на пътниците в колата

КАТ вече проведе подобна акция на пункта Калотина в четвъртък. Тогава бяха проверени над 40 души – шофьори и пътници, и бяха връчени 10 фиша за общо 1300 лв. Шест от тях бяха само на един човек. Сега от КАТ са решили да повторят акцията и по граничните пунктове с Гърция.

При подобна проверка може да се стигне и до отнемане на книжката. Според Закона за движение по пътищата при неплатена глоба свидетелството се отнема до заплащането й. На практика това означава, че на туристи, тръгнали към Гърция, може да им се наложи да плащат глоба, ако искат да шофират колата си.

Проблемът обаче не е само с граничните пунктове. Според шофьори, спрени за новите проверки в София, процедурата отнема до 40 минути. Това означава неоправдано забавяне, пропускане на насрочени срещи, излишни нерви, особено когато проверяваните са напълно изрядни.

КАТ обаче не се интересува кого проверява. Катаджиите могат да спрат абсолютно всеки, дори и да не е извършил каквото и да било нарушение.

В инструкцията на МВР, с която се регламентира пътният контрол, е записано, че КАТ при видимо нарушение на правилата за движение, неизправности на автомобила или разположението на товара, които да създават опасност, когато начинът на движение и поведение да поражда съмнения към шофьора за преумора, употреба на алкохол или друго упойващо вещество и данни или предположения, че е участвал в катастрофа или е извършил престъпление.

Едновременно с това обаче инструкцията оставя възможността да бъде спрян абсолютно всеки, дори и да няма изброените условия. В документа е записано, че когато при проверката се окаже, че няма нарушение на правилата, полицаят изготвя докладна записка в края на смяната. Не е записано да се дължи поне извинение за потърпевшите.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Mission News Theme by Compete Themes.
%d блогъра харесват това: