fbpx Press "Enter" to skip to content

Кризисният щаб: 20 души в България се изследват за коронавирус

В България към момента има 20 хоспитализирани с грипоподобни симптоми, като се очаква да излязат резултатите от взетите им проби за изследване. В Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/ се очаква да пристигнат пробите от пациенти в Русе, Пловдив и Сливен.

Това съобщиха представители на Кризисния щаб, сформиран заради епидемията от коронавирус, която достигна Европа, цитирани от БТА.

През последното денонощие 60 хиляди пътници са преминали през границите на страната ни, измерена е температурата им, попълнили са определени формуляри с информация, съобщи началникът на Военномедицинска академия /ВМА/ ген. Венцислав Мутафчийски.

Директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев каза, че е започнала втора грипна вълна – с грип Б, като се очаква увеличено епидемично разпространение. Нищо по-различно няма от предишната грипна епидемия, подчерта лекарят и препоръча спазване на високо ниво на лична хигиена, прием на витамин Д, ограничаване на контактите с други хора, носене на маски или шал.

В Италия официално има 320 заразени с коронавирус, което е със 100 повече от вчера, а има и още един смъртен случай, с който общо стават 10, каза още ген. Мутафчийски.
В Хърватска също има човек с признаци на коронавирус. Още няма доказателства за Румъния и за Сърбия.

Кризисният щаб изисква от областните управители да свикат областните медицински съвети. В тези съвети са всички директори на болници и директори на регионални здравни инспекции.

„Очакваме обратна информация какви ресурси могат да отделят болниците. Не бива да се прави разлика между частни и държавни болници, тъй като ползват публичен ресурс и затова искаме от тях надлежна информация, за да можем да направим ясна карта къде и с какви сили разполагаме, допълни ген. Мутафчийски.

Трябва да има отделена сграда с възможност за изолиране, като засега това е възможно във ВМА, „Пирогов“ и Александровска болница, каза още той и обясни, че се очакват подобни дейности от всички директори в областните центрове.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Mission News Theme by Compete Themes.
%d блогъра харесват това: