fbpx

Кристиан Мандеал и Евгени Божанов – заедно в зала „България“

Кристиан Мандеал
Снимка: Софийска филхармония

Най-успешният румънски диригент в наши дни Кристиан Мандеал и виртуозът на пианото Евгени Божанов се срещат в зала „България“
Мандеал е любимият ученик на Херберт фон Караян и Серджу Челибидаке, а Божилов е пианистът с неповторим темперамент, почерк и прочит. Двамата ще творят заедно на сцената на зала България с един Императорски концерт – Концерт за пиано No 5 от Бетовен.

В концерта на 15 февруари ще звучи и „Фантастична симфония“ от Хектор Берлиоз.

Кристиан Мандеал е смятан за най-успешния румънски диригент в наши дни. До 2010 г. той е главен диригент и главен музикален директор на Букурещката филхармония и е отговорен за възхода на оркестъра на международната сцена.

По същото време е и художествен ръководител на Северния Израелски оркестър в Хайфа и Баския национален оркестър в Сан Себастиян, главен гост диригент на Halle Orchestra, Манчестър (първият, който получава тази позиция в 150-годишната история на оркестъра), Белградската филхармония и Копенхагенската филхармония.

Работил е с редица от водещите световни оркестри: Лондонския симфоничен оркестър, Лондонската филхармония, Кралската филхармония, Симфоничния оркестър на Би Би Си, Симфоничния оркестър на Бирмингам, Кралския филхармоничен оркестър на Ливърпул, Чешката филхармония, Пражкия симфоничен оркестър, Филхармонията на Сао Пауло, Хелзинки, Монте Карло, Копенхаген, Москва, Варшава, София, Белград, Загреб и Токио и мн. др.

Кристиан Мандеал е художествен директор на фестивала „Джордже Енеску“ между 2001 г. и 2003 г и ревностен популяризатор на музиката на големия румънски композитор по света.

Той е един от 10-те най-влиятелни хора в Румъния и е награден с най-високата титла на страната като посланик на румънската култура в света.

Международната кариера на Евгени Божанов започва след като печели няколко международни награди от големи конкурси като “Святослав Рихтер” в Москва, “Кралица Елизабет” в Брюксел, “Ван Клайбърн” във Форт Уърт, Тексас и “Фредерик Шопен” във Варшава.

През последните сезони той свири с водещи европейски оркестри, сред които Белгийския национален оркестър, Кралската филхармония на Ливърпул, Камерния оркестър на Баварското радио, Оркестър Хайдн в Болцано, Оркестърът на RAI, Симфоничния оркестър на Малмьо, Оркестъра на ЦПИ Hyogo, Ensemble Wien, Атинския държавен оркестър, Оркестрите Хайдн в Болцано, Филхармония Артуро Тосканини и Оркестъра на Санта Чечилия в Рим.

Прави серия от рецитали в рамките на Клавирния фестивал в Лил, Фестивала La Roque d’Anthéron, Летния фестивал в Бад Кисинген, Serate Musicali в Милано, Schubertiade във Вилабертран, Фландърския фестивал в Гент, Фестивала Бреша-Бергамо. Свири и в зали като Musikverein, Сънтори Хол, залата на Берлинската филхармония.

През 2017/18 Евгени Божанов ще се завърне в Роял Фестивал Хол в Лондон с Оркестър Филхармония. Очакват се и концерти с Тонкюнстлер оркестър с Ютака Садо в Музикферайн, както и със Словашката филхармония в Братислава. Предстоящо е и петото му турне в Япония, както и концерти в САЩ със Симфоничния оркестър на Хюстън. Предстоят му рецитали в Европа, включително в Милано, Братислава и София.

Евгени Божанов е роден през 1984 в Русе и завършва обучението си по пиано в Есен и Дюселдорф при Б. Блох и Г. Ф. Шенк.

Концерт за пиано No 5, известен като „Императорски“, е вероятно последният концерт, написан от Бетовен в периода 1809 – 1811г във Виена. По това време той е бил почти глух. Концертът е посветен на ерцхерцог Рудолф – покровител и ученик на композитора.
Билети за концерта все още се намират на касата на зала „България“ и онлайн на ticketsbg, epay и eventim

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: