Кръстовден е! Денят и нощта се кръстосват!

църква, кръст, Библия
Снимка: Getty images

Днес е Кръстовден. На 14 септември се отбелязва църковния празник „Въздвижение на Светия кръст Господен“ –  един от четирите дни в годината, в който според Православната църква се извършва поклонение.

На този християните се прекланят пред кръста, на който е разпънат Христос.

На Кръстовден най-възрастната жена в дома трябва да опече специален обреден хляб, наречен Кръстова пита, украсен с голям кръст по средата.

На Кръстовден се спазва и строг пост – не трябва да се яде нищо червено като червен пипер, домати, репички, червени ябълки и други.

На трапезата освен обредния хляб задължително трябва да присъства печена тиква и грозде.

В народните вярвания Кръстовден се свързва с началото на есенния сезон, с време за сеитба на зимните култури, време за гроздобер. Смята се, че гроздето преди Кръстовден не е добре узряло, но на този ден се плетат кошниците за гроздобер, затова на места наричат деня и Гроздоберник.

Смята се, че от този ден Слънцето се връща назад към зимата, денят и нощта се кръстосват, студът наближава и може да те боли кръста.

Вярва се, че срещу Кръстовден всички молитви ще бъдат чути, че тази нощ Господ слиза на земята и изпълнява всяко искрено желание.

На Кръстовден имен ден празнуват: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: