fbpx

Лек за автоимунни заболявания? Българи го разработват

учени, наука
Снимка: Getty images

Лек за автоимунни заболявания може да бъде открит благодарение на българи. Екип от наши учени разработва препарат, който ще е на основата на изобретението, наречено Супресор на ендогенния човешки гама-интерферон.

Неговите автори доц. Геновева Начева, в екип с Иван Иванов и Стефан Петров, спечелиха наградата „Изобретател на годината“ в категория „Химия и биотехнологии“ на Патентното ведомство, съобщи „Дарик“.

„Това, което се опитваме да правим, е един потенциално лечебен препарат, с който да се лекуват автоимунни заболявания и евентуално трансплантна атеросклероза“, разказа доц. Геновева Начева и обясни самия процес:

„В нормалния и здрав човешки организъм имунната система функционира благодарение на един много фин баланс между много молекули, най-различни белтъци. В момента, в който този баланс се промени, разбалансира, тогава вече настъпват различни заболявания, включително и автоимунните, и има такива данни в литературата, че този белтък, с който ние се занимаваме, е един от виновниците за настъпването на такива заболявания, защото вече е доказано, че при такива заболявания той се произвежда от организма повече, отколкото е необходимо“, каза доц. Начева.

Тя допълни, че с екипа си търсят как да потиснат този дисбаланс.

„Това все още е на ниво лабораторни разработки, но по идея би трябвало да бъде инжекционни препарати“, каза още изобретателят.

Доц. Начева обясни и че всичко това е патентовано, включително и с американски патенти.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: