fbpx

Лондон почти реши: Brexit без сделка

Снимка: Pixabay

Нов вот в Лондон, който за пореден път отхвърли споразумението на премиера Тереза Мей с Брюксел за излизане от ЕС, показва, че Brexit без сделка изглежда все по-вероятен.

Над 50 гласа на депутати от Камарата на общините не достигнаха на правителството. За споразумението гласуваха 284, а против – 344 души, което е разлика от 58 гласа.

Трите часовника за Брекзит – първият (отчитащ времето до полунощ днес) вече не е валиден; вторият е до полунощ на 12 април и изглежда все по-вероятен (но не и абсолютно сигурен), третият е до полунощ на 22 май и технически е все още възможен.

В речта си по време на дебатите Мей предупреди, че това вероятно е последният шанс да се избегне Брекзит без сделка. След това тя каза, че парламентът не иска нито този вариант, нито одобрява сделката ѝ, а в сряда е отхвърлил и всичките 8 алтернативи. Лондон почти е изчерпал възможностите си да намери приемливо за депутатите решение, пише „Дневник“.

Последиците от вашия вот са много тежки, добави Мей.

„Великобритания най-вероятно ще напусне след само 14 дни (на 12 април), защото няма достатъчно време за договаряне, оформяне като законодателен текст и ратифициране на сделка. В същото време вие бяхте ясни в решението си, че няма да позволите напускане без споразумение. Можем да поискаме удължаване на преговорите, но цената за това е провеждане на избори за Европейски парламент.“, каза тя.

В изказванията след гласуването в Камарата на общините стана ясно, че повечето от лейбъристите са гласували против сделката и продължават да настояват за незабавна оставка на премиера и предсрочни избори. Шотландските националисти призоваха Мей да оттегли искането за напускане на ЕС. Зелени и независими настояват за „народен вот“ или референдум.

Сделката на Мей събра подкрепата на 277 тори, 5 лейбъристи и 4 независими депутати; против нея гласуваха 234 лейбъристи, 34 члена на Шотландската национална партия, 34 тори, 16 независими, 11 либералдемократи, 10 северноирландски юнионисти, 4 от уелската „Плейд къмри“ и 1 зелен депутат.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: