fbpx Press "Enter" to skip to content

„Любов” – първа книга от дуалогията „Осман” на Беязът Акман

Last updated on 28.08.2018

Обвита в митове история и наситена с приключения фикция се смесват на страниците на историческия роман „Осман 1. Любов” (ИК „Сиела”) от видния турски писател Беязът Акман. Книгата проследява създаването на бъдещата Османска империя, която ще хвърля сянката си над Европа векове наред, и раждането на един герой, чиято цел е да спре жестокото насилие над рода му в Анатолия.

В края на XIII век из Анатолия властват кръв и насилие. Монголите хвърлят сянката на ужаса от Изток, кръстоносците настъпват безмилостно от Запад, а безпощадните асасини раздават жестоката си справедливост.

Наместниците на императора на Византия – т.нар. губернатори, пък имат за цел да избият турците веднъж завинаги. В целия този хаос в прашната шир на Мала Азия ще се издигне герой, който има волята да се опълчи на насилниците и да покаже, че кайъните са повече от поредното племе в района. Този красив и силен младеж е Осман – роден лидер, който е символ на надеждата и справедливостта за своя народ, притиснат в ъгъла.

Как започва историята на Османската империя? Колко важна е ролята на създателя на тази империя – Осман, чиито детство, младост и духовно израстване в манастира на шейх Едебали са описани художествено от изтъкнатия турски писател Беязът Акман на страниците на „Осман 1. Любов”? Какво място заема в тази история прелестната Рабия и как едно предателство променя напълно хода на историята?

Историческият роман разказва още за първите схватки на Осман с рицарите и губернаторите и разчистването на сметките с асасините. „Осман 1. Любов” е майсторски написана художествена история за създателя на Османската империя, която за векове наред ще хвърля сянката си над Европа, но едновременно с това е и история за една страстна, изпепеляваща любов, която се разгръща на фона на безпощадно насилие и варварски пролята кръв.

Беязът Акман (1981) е родом от Кастамону, Турция. Завършва английски език и литература в университета „Боазичи” в Истанбул, а пред 2004 г. заминава със стипендия „Фулбрайт” за САЩ, където защитава докторантура.

През 2010 г. е приет с разработките по доктората си като специален изследовател в института „Смитсониън” във Вашингтон. Акман чете лекции в Университета на Илинойс за възприемането на исляма и турците в западната литература, като често се изявява като лектор и на международни конференции. Автор е на редица публикации по темата в авторитетни академични издания, а негови художествени текстове са публикувани в различни турски печатни издания.

На българския читател Акман е познат с историческите романи „Първият ден на света” и „Последният сефарад” , които са част от поредицата „Империята”, за написването на която авторът прекарва пет години в проучвания на исторически източници.

Беязът Акман е носител на престижната награда „Яшар Наби” (2003).

Първата книга от дуалогията „Осман” излиза в превод от турски език на Елен Кирчева. Корицата е дело на Фиделия Косева.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Mission News Theme by Compete Themes.
%d блогъра харесват това: