fbpx Press "Enter" to skip to content

Мадуро обяви, че преговаря с Тръмп от месеци

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че страната е в преговори с представители на екип на Белия дом.

Разговорите се водят „от месеци с изричното ми и пряко разрешение“, заяви той.

В обръщение пред венецуелците той изтъкна, че е имало такива „контакти“ с администрацията на американския държавен глава Доналд Тръмп по няколко канала.

Американски медии пишат за това напоследък. Според техни публикации основен участник в диалога е Диосдадо Кабейо, 56-годишният председател на венецуелското Национално учредително събрание (венецуелския еквивалент на Велико народно събрание – проправителствен орган, избран, за да състави нова конституция).

Материал на „Асошиейтед прес“ обясни наскоро, че Кабейо се е срещнал със съветника на Тръмп за Латинска Америка.

В материала не се споменаваха конкретни резултати в диалога, а самият Кабейо отрече публикациите като „лъжа“ на „много арогантната империя“.

„Вярно е“, каза обаче Мадуро. „И това не е нещо ново. Както търся диалога във Венецуела, така искам да се уверя, че президентът Доналд Тръмп наистина слуша Венецуела и слуша истината за боливарската революция… а не продаваната лъжлива Венецуела.“ По думите му всеки сяда на масата със „своята истина“.

През януари Хуан Гуайдо, председателят на опозиционно ориентирания парламент, се обяви за президент и бе признат от десетки държави, сред тях САЩ и Великобритания. Опитите му да получи властта действително и да причини рухване на чависткото правителство на Мадуро обаче засега са неуспешни. Между опозицията и чавистите текат преговори с посредничеството на Норвегия, но не е известно те да са дали резултати.

Междувременно за четири години икономическа криза над 4 млн. венецуелци са избягали от богатата на петрол страна. Само от ноември 2018 г. досега милион души са направили тази стъпка.
В началото на месеца Тръмп, който се обявява за яростен противник на Мадуро, усили натиска срещу чавистите с нови санкции.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Mission News Theme by Compete Themes.
%d блогъра харесват това: