fbpx

Маточина, мента, липа… Изнасяме по 12 тона в чужбина

Снимка: Биоборса

България изнася около 12 тона билки в чужбина. За вътрешния пазар остават около 10 пъти по-малко.

”Обикновено се търсят тези, които са за преработка – лавандула, мента, липата, маточина”, обяви председателят на Съюза на билкарите в България д-р Емил Елмазов в интервю за „Фокус”.

Той призна, че го боли от това каква част от произведените билки остава за вътрешния пазар.

„Остават онези, на които производителите на препарати и хранителни добавки съумяват да организират добиването им, да си вземат квоти, евентуално да ги произведат и да ги употребят. Мисля, че те са 4-5, да не кажа 10 пъти, по-малко от изнесените количества”, обясни билкарят, цитиран от „24 часа”

Д-р Елмазов обясни, че най-търсените билки винаги са били трапезните. По думите му това са тези, които могат да станат за всяка маса – липата, ментата, маточината.

„Те са уникални със своите трапезни и лечебни свойства. Тяхното търсене никога не е намалявало. Даже смятам, че България не може да отвърне на търсенията навън”, каза билкарят.

Според него страната ни трябва да престане да продава това богатство на безценица.

”България тепърва има да се изявява на световната сцена със своите преработки, тъй като знаем, че билките бабини зъби са с най-добро съдържание на активно вещество, че розовото ни масло е най-доброто, че здравецът ни е единственият, от който се получава етерично масло в Европа”, уточни д-р Елмазов.

По думите му страната ни е на четвърто място по гъстота на насажденията на лечебни растения.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: