fbpx

Младежите ни наредиха сред лидерите в ЕС по… канабис

канабис
Снимка: Getty images

30% от младежите на 16 години в България са пробвали канабис, а 86% от тях са опитвали алкохол. Това показват резултатите от европейски училищен изследователски проект за алкохол и наркотици за 2015 г., в който са включени изследвания при над 96 000 ученици в 35 европейски страни, включително и 24-те членки на ЕС. У нас анонимните анкети са правени от Националния център по обществено здраве и анализи и от Националния център по наркомании, пише вестник “Сега“.

България е сред лидерите в Европа по отношение на употребата на наркотици – средно 18 на сто от 16-годишните в Европа съобщават, че са използвали наркотици поне веднъж в живота си, а данните за различните държави варират от 6% до 37%. България е една от 10-те страни, които отчитат нива, по-високи от 25% – у нас опитвалите дрога са 30%. Останалите страни в Европа с високи нива на употреба на дрога са Чехия – там 37 на сто от 16-годишните са опитвали наркотик поне веднъж, следват Франция с 32 на сто, Естония, Италия, Лихтенщайн, Монако, Словакия, Словения, Испания.

Най-разпространеният наркотик във всички страни, включени в изследването, е канабисът. Средно 16% от учениците в Европа са го опитвали поне веднъж, като у нас процентът е 27. Средно 7% от учениците в Европа и 12% от българските ученици са употребявали канабис поне веднъж през последните 30 дни към момента на изследването. Между 1995 г., когато е първото подобно проучване, и 2015 г. тенденциите в употребата на канабис сочат увеличение в Европа. Това важи и за България – през 1999 г., когато страната ни се включва в тези анкети, поне веднъж марихуана са опитвали 12% от учениците, а през 2015 г. те са вече 27%. Поне веднъж през последните 30 дни у нас трева са пушили 8% през 1999 г. и 12% през 2015 г.

Според експертите е притеснително, че цели 30 на сто от 16-годишните смятат, че имат лесен достъп до канабис. Зачестяват и случаите на тежки здравословни проблеми, свързани с употребата на марихуана. „Първото място сред тежките случаи на пациенти в токсикологията на „Пирогов“ е било именно вследствие на употребата на марихуана“, обяви Момчил Василев, директор на Националния фокусен център за наркотици и наркомании. „Това означава, че една цигара с марихуана не е толкова безвредна, колкото се представя“, допълни той.

6% от анкетираните у нас са използвали поне веднъж в последната година нови психоактивни вещества. Употребата на амфетамини, екстази или кокаин е по-ниска.

Докато в Европа се наблюдава намаляване на процента 16-годишни, опитали поне веднъж алкохол – от 89% на 81% за последните 20 години, у нас нивото на употреба се запазва и през 2015 г. 86 на сто от децата на тази възраст са отговорили, че са пили поне един път. През последните 30 дни алкохол са пили близо 60 на сто от запитаните, като всеки от употребяващите е пил поне по едно питие средно седем пъти през последния месец при 5.4 среден брой пъти за Европа. 46 на сто от децата са пили пет и повече питиета наведнъж в последния месец.

Според експертите нивото на здравната култура сред българските младежи е ниско и това е една от причините те да търсят често алкохол и наркотици. Липсват и достатъчно програми в училищата, които да представят рисковете за здравето от употребата на опиати.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: