fbpx

Мощите на св. Панталеймон пристигнаха за първи път у нас

църква
Снимка: Getty images

Мощите на св. Панталеймон пристигнахаот Света гора за първи път у нас.

Донасянето им е по молба на Патриарх Неофит и ще останат у нас до втори август, след което светинята поема обратно за Света гора.

Св. Панталеймон е лекар по образование, който след като приел християнско кръщение, получил дара на лечителството и чудотворството, а след мъченическата му смърт по неговото застъпничество стават много изцерения, както от физически, така и от душевни болести и страдани, уточняват от Светия синод.

Главата на един от най-почитаните светци в православния свят бе посрещната на границата ни с Гърция от Неврокопския митрополит Серафим и Мелнишкия епископ Герасим.

Мощите пренесоха архим. Евгений, игумен на светогорския манастир “Св. Пантелеймон” и братя на манастира. Заедно със светите мощи пътува и копие на чудотворната икона на св. Пантелеймон. Тя бе пренесена от монаси от светогорския манастир “Ксенофонт”, където е изрисувана, пише “Труд“.

Изключително ценните светини пристигнат у нас за празника на св. Панталеймон днес.

След като прекарат нощта в едноименния храм в Княжево, в 09.20 ч. те ще бъдат посрещнати от Патриарх Неофит и духовенството в столичния храм “Св. Седмочисленици”.

“На този ден честваме паметта на св. Пантелеймон и на св. Седмочисленици. Църквата ще работи, докато има хора, които искат да се докоснат до мощите, дори и през нощта, ако трябва. Светините ще останат в храма за поклонение до 9 ч. на 29 юли”.

След това мощите потеглят към храм “Св. Неделя” и ще остават за поклонение и през нощта до 09:30 ч. на 31 юли. “Очакваме много хора. Това е една от най-почитаните светини. Мощите ще бъдат тук в 9 часа в събота. На 30-и ще има голяма тържествена света литургия, Негово Светейшество ще бъде тук. Храмът ще бъде отворен през целия ден и през нощта”, разказаха свещениците.

Следва поклонение в Руския храм-подворие “Св. Николай” в столицата, след което светините ще отпътуват за Враца за духовно укрепване на вярващите. Там ще останат до обедните часове на следващия ден, когато Честната глава на св. Пантелеймон ще отпътува към Света гора. По пътя обратно през Неврокопска епархия мощите ще бъдат изложени за поклонение.

Едва четири пъти Честната глава на светеца е напускала Атон – носена е за поклонение в Константинопол, във Влашко, два пъти в Русия. С това събитие се слага начало на честванията по повод 140-годишнината от Освобождението на България.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: