fbpx Press "Enter" to skip to content

Мръсният въздух убива най-много в България

Last updated on 27.09.2016

Мръсният въздух убива най-много българи в света. Преди нас по смъртни случаи, причинени от замърсения въздух, са само украинците.

България е на второ място по брой смъртни случаи на глава от населението заради мръсен въздух в ново изследване на Световната здравна организация, публикувано вчера. У нас смъртността от изследваните заболявания – рак на белия дроб, удар, исхемична болест на сърцето, респираторни инфекции и хронична обструктивна белодробна болест, причинени от мръсен въздух, е 118 на 100 хиляди души, пише вестник „Сега“.

Преди нас е единствено Украйна със 120 смъртни случая на 100 000 население. На трето място е Беларус, а на четвърто Русия. На последните места са Исландия, Финландия и Канада. Въпреки големия брой смъртни случаи държави като Китай и Индия са по-назад – съответно на 10-о и 27-о място със 76 и 49 починали на 100 000.

Изследването на СЗО е върху замърсяването с фини прахови частици и влиянието им върху здравето на населението на планетата. В световен мащаб 92% от населението живее в държави с въздух, замърсен над допустимите нива, са изводите на организацията.

Според данните у нас през 2012 г. от болестите, причинени от мръсен въздух, са починали 8634 души. Статистиката на СЗО не е директно върху смъртните случаи от тези болести – например починалите у нас от рак на белия дроб през тази година са около 3000, но за причинени от фини прахови частици случаи се смятат 960 от тях. Малко над 4000 от смъртните случаи от исхемична болест на сърцето и 3400 от инфарктите се смятат за директно причинени от лош въздух.

Основният проблем са малките фини прахови частици от 2.5 микрона, които проникват най-дълбоко в белите дробове. Замърсяването на въздуха идва основно от автомобилите, работещи на въглища заводи и изгаряне на отпадъци, установява анализът. Част от причините не са свързани с човешката дейност – например прашните бури в близост до пустини също допринасят за замърсяването и обясняват отчасти защо Иран е на 16-а позиция по общ брой смъртни случаи – 26 000 годишно.

Не е ясно обаче защо България е на челните позиции по смъртност от мръсен въздух, след като за страната ни СЗО е установила средни нива на замърсяване на въздуха. За ФПЧ2.5 средно у нас концентрацията е 27 мкг/куб. м в градските и селските райони, и 30 само в градските. В Бангладеш например е 84 общо, в Китай – 54, в Египет – 93, в Индия – 62, в Кувейт – 75, в Катар – 103 и т.н. Най-ниски са нивата в САЩ и Исландия – 8, Швеция – 6, Португалия и Норвегия – 9, Нова Зеландия – 5.

„Сега разполагаме с данни колко граждани умират от замърсяването на въздуха. И това, което установяваме, е много лошо. Сега няма никакви оправдания за бездействието“, коментира Мария Нерия, шеф на дирекция „Обществено здраве“ в СЗО. 16 учени от осем международни институции са работили със СЗО по анализа, който обединява данните от 3000 места, които измерват нивата на замърсяване чрез мониторинг, моделиране и сателит

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Mission News Theme by Compete Themes.
%d блогъра харесват това: