fbpx

Най-древната писменост: В България, не в Египет

писменост
Снимка: Труд

На Балканите, в България, а не в Египет и Шумер, има следи от най-древната писменост в света.

Ценна глинена плочка с пиктографски знаци на 7 хиляди години е открита при археологически разкопки край село Рибен в община Долна Митрополия, съобщи БНТ.

Находката може да се окаже свидетелство за най-старата писменост, намерено досега в световен мащаб, прогнозират специалисти. За момента обаче плочката остава достъпна само за учените. Очаква се да бъде показана публично чак догодина.

Керамичният фрагмент с пиктографски знаци е открит при проучване на римска крайпътна станция.

„Селището, което е преди това, е от 5 хиляди години преди новата ера. Обхваща един период от каменно-медната епоха – единствен за световната история. Каменно-медната епоха е чисто балканска“, каза директорът на Регионален исторически музей – Плевен Володя Попов.

На Балканския полуостров до момента има около стотина фрагменти със знаци, които според Попов говорят за протописменост, доста по-ранна от тази в Шумер и Египет. Намерената край Рибен плочка е убедително доказателство за това, смята музейният директор.

„Тези пиктографии са кодифицирана информация“, категоричен е Попов.

Засега обаче ценната плочка не може да бъде видяна от неспециалисти. Това ще стане едва след националната конференция на Археологическия институт на БАН в началото на следващата година.

3 Comments

  1. Tакa. Направено ли е научно съобщение за това откритие до водещите историко/археологически катедри и списания в света? Свиквана ли е конференция за разгласяване и изучаване на тая плочка от представители на гореспоменатите институции? Защото, ако никой не е уведомен, ние тук можем да си приказваме колкото и каквото си искаме без това да има каквото и да е значение.

  2. Това ми изглежда като фейк новина тъй като минаха 3 години оттогава, а никой не я показва тая плочка, а тези на снимката са от Минойски Крит умрял преди 3600 години.

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: