fbpx

Нападки към Борисов от Сърбия, България вика посланика

Напрежение между България и Сърбия. По разпореждане на външния министър Екатерина Захариева посланикът на Република Сърбия у нас ще бъде извикан в понеделник в министерството на външните работи. Причината е реплики на сръбския първи вицепремиер и външен министър Ивица Дачич по адрес на думи на премиера Бойко Борисов в Познан. Това стана ясно от разпространено до медиите прессъобщение на ведомството.

По време на пресконференцията на правителствените ръководители на Германия, Полша, България и Република Северна Македония Бойко Борисов бе попитан от журналист как ще се отрази на евроинтеграцията на Западните Балкани номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за Върховен представител на ЕС по външната политика и политиката за сигурност, след като неговата страна не признава Косово. Отговорът на премиера бе, че при заемането на такъв висок пост националния интерес трябва да последното нещо, което трябва да се прави. Вместо това, фокусът на Върховния представител е защитаването на колективния интерес на целия Евросъюз.

„Ако Борел бъде избран, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите държави, които сме признали Косово”, подчерта Борисов.

Дачич го репликира пред сръбската държавна телевизия РТС, като призова българският премиер „да не дава уроци на новия еврокомисар по външната политика Жозеп Борел“ по отношение на признаването на независимостта на Косово.

По време на разговора със сръбския посланик ще бъде припомнена подкрепата до момента за европейската интеграция на Сърбия от българската страна. Очаква се да бъде повдигнат въпросът как такива изказвания от партньорите ни в Белград се отразяват на добрите българо-сръбски отношения.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: