fbpx Press "Enter" to skip to content

Напрежението не спира: Сърбия извика българския посланик в Белград

Напрежението между България и Сърбия продължава. Българският посланик в Белград е бил извикан за разговор от първия дипломат на Сърбия Ивица Дачич, след като преди ден от Външното ни министерство обявиха, че викат сръбския посланик в София. Повод за създалата се ситуация станаха думи на премиера Бойко Борисов, засягащи статута на Косово.

Сръбският външен министър Ивица Дачич се оказа засегнат от изказване на Борисов, който обяви че испанецът Жозеп Борел, сочен за първи дипломат на ЕС, трябва да защитава интересите на Съюза, а не интересите на Испания. Испания е сред страните, които не признават независимо Косово.

Недоволен от думите на Борисов, Дачич призова българския премиер „да не изнася лекции на Борел”. Ивица Дачич подчертава пред агенция Танюг, че думите на Борисов засягат въпроса за сръбската териториална цялост и недоразумението трябва да бъде изяснено.

„Разбирам колко ги боли сърбите за Косово. Трудно им е”, коментира днес Борисов напрежението.

„Така или иначе, ако не се разберат с Косово, няма перспектива за целия регион. Там трябва да се вземе окончателно решение”, допълни той.

И българският външен министър Екатерина Захариева коментира реакцията на Дачич.

„Емоционално и непремерено изказване, мисля, че трябва да се гледа предварително точно какво е казал българският премиер, преди да се реагира емоционално, но за съжаление на Балканите като че ли повече емоция понякога има в политиката, която е доста излишна. Не бива така да се говори за съседна приятелска държава, още по-малко от министър към премиер, и още повече, когато изказването на министър-председателя е било изключително политически и юридически коректно“, каза Захариева.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Mission News Theme by Compete Themes.
%d блогъра харесват това: