fbpx

За неплатена глоба към КАТ: Взимат книжката още на пътя

път, движение, пътища
Снимка: Getty images

За неплатена глоба към КАТ книжката на шофьорите ще бъде взимана още на пътя.

Това може да стане при най-обикновена проверка на пътя.

Документът ще му бъде върнат, когато се издължи. Това ще стане възможно, след като се постигне съвместимост между компютърните системи на КАТ и НАП, обясниха главният секретар на МВР Младен Маринов и шефът на полицията Христо Терзийски, пише „Труд“.

И сега в Закона за движение по пътищата (ЗДвП) има такава принудителна административна мярка (ПАМ). Но книжката рядко се взема на пътя, освен на доказано големи “рецидивисти” с много глоби и нарушения.

В новите патрулни автомобили КИА са монтирани компютри, наричани работна станция за отдалечен достъп, обясни старши комисар Терзийски. Катаджията ще прави справка дали проверяваният на пътя шофьор има неплатени глоби и дали знае за тях.

В случай, че не е получил наказателно постановление от акт или електронен фиш, то ще му бъде разпечатано на принтер в колата и връчено. В такива случаи книжката няма да се взема, а само ще се смята, че от този момент започва да тече и срокът за издължаване.

Това не се отнася за неплатени обикновени фишове, тъй като при съставянето им шофьорът трябва да ги е подписал.

Вчера стана ясно, че новите патрулни автомобили на катаджиите не са съвместени с мобилните снимащи радари. Проблемът е, че стъклата на новите автомобили „Киа“ са с различен наклон и друг кварцов състав от тези на досегашните „Опел“-и.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: